По време на новогодишните празници на испанците ще бъде позволено да се събират в групи до 10 души. Това съобщи министърът на здравеопазването на Кралство Пиренеи Салвадор Иля след заседание на Междутериториалния здравен съвет, който обсъди правилата, които ще действат в страната от 23 декември до 6 януари.

В резултат, съветниците на ръководителите на испанските региони решиха да увеличат размера на групите от 6 на 10 души, които да могат да се съберат, за да отпразнуват Коледа и Нова година. Тези групи могат да включват не само роднини, живеещи заедно, но и техните приятели, които обаче принадлежат само на едно друго семейство, пише El Mundo.

За същите две седмици в Испания се налага ограничение за преминаване от една автономна общност в друга. Понастоящем в много региони е в сила подобна забрана. Изключение се прави само за пътуване до работа, учене, до лекар, както и за грижи за роднини. По празниците само среща с любими хора ще се счита за добра причина.

В същото време, както отбеляза Иля, регионите ще могат самостоятелно да определят датите, когато такива пътувания са разрешени. Те обаче няма да изискват от хората документи, потвърждаващи целта на пътуването; властите се надяват на добросъвестността на испанците.