Експрезидентът на Франция Никола Саркози, управлявал от 2007 г. до 2012 г., бе осъден днес на три години затвор за корупция и търговия с влияние, включително една година ефективно. Това го прави вторият осъден бивш френски държавен глава по време на Петата република след Жак Ширак през 2011 г., предаде Франс прес.

Саркози заедно с адвоката си Тиери Ерзог са се опитали да подкупят Жилбер Азибер, заемал пост във френския Касационен съд. Според прокуратурата бившият президент се опитвал да се сдобие със секретна информация и дори да повлияе на дело в Касационния съд срещу самия него.

Саркози подкрепил Жилбер Азибер, за да бъде назначен на престижен пост в Монако, който той желаел от известно време. До назначение в крайна сметка обаче така и не се стигнало. Поверителната информация, която се стремял да получи Саркози, касаела дело за възможно незаконно финансиране на президентската му кампания през 2007 година от страна на Лилиан Бетанкур, наследницата на френския козметичен гигант "Л'Ореал". Следствието разполага с много записи на прехванати телефонни разговори на Саркози по тази тема, отбеляза ТАСС.

Защитата на Сакрози оспори валидността на обвиненията. Адвокатката на Саркози - Жаклин Лафонт, пледира за анулиране на целия процес заради много сериозни процедурни нарушения. Самият Саркози разкритикува подлите според него обвинения.