Министърът на външните работи на Австрия Александър Шаленберг ще бъде назначен за канцлер на страната днес, съобщават от кабинета на президента.

„Федералният президент Александър Ван дер Белен ще назначи в понеделник Александър Шаленберг, който ще положи клетва като федерален канцлер“, се казва в изявлението.

Австрийският канцлер Себастиан Курц съобщи в събота, че подава оставка, но ще остане лидер на Австрийската народна партия и председател на парламентарната й група, съобщиха от БГНЕС. Решението му идва само дни, след като срещу него започна разследване за корупция. Курц предложи външният министър Александър Шаленберг да бъде назначен за канцлер на страната. 35-годишният австрийски канцлер заяви в речта си, че е мишена на политическата опозиция и се представи като противник на миграцията и привърженик на силната интеграционна политика.

Курц е разследван заради твърдения, че държавни пари са били използвани в корупционна сделка, за да се осигури положително отразяване в таблоиден вестник. Според прокуратурата, "Курц и девет други заподозрени, както и три организации" се разследват по различни корупционни престъпления, свързани с аферата.

Вицеканцлерът и лидер на „Зелените“ Вернер Коглер приветства решението на Курц и заяви, че работата на коалиционното правителство ще продължи.