Гръцкият министър на туризма Харис Теохарис обяви, че до края на пандемията ще има две категории туристи, които не са били ваксинирани и тези, които са получили ваксината COVID-19.

За тези, които са били ваксинирани, изискването за влизане няма да бъде нито карантина, нито отрицателен тест, но при влизане в страната те ще трябва да представят сертификат за ваксинация.

За тези, които не са получили ваксината, Гърция ще разшири мерките за граничен контрол. 

„Всички, които са ваксинирани в Гърция, ще получат цифров сертификат“, каза Теохарис.

Теохарис каза още, че ваксинацията ще повлияе на резервациите на туристи от страните, които проявяват интерес, като Германия, Великобритания, Италия, Франция ...

Вероятността ваксинираните хора да се заразят с коронавирус е много ниска, обясни гръцкият министър, поради което страната не планира да ги подлага на тест и карантина. За туристите, които не са били ваксинирани, мерките ще зависят от хода на ваксинацията и епидемиологичната ситуация в страните, от които идват. 

Например Кипър е разделил страната на четири категории в зависимост от епидемиологичната ситуация. Туристите, идващи от "червената зона", трябва да представят PCR тест и застраховка за пътуване и могат да бъдат повторно тествани на границата, и ако са положителни, Кипър ще им осигури връщане у дома.

Туристите от "жълтата зона" трябва да имат застраховка и PCR тест. „Сива зона“ означава само произволно тестване на граници. Туристите от „зелената зона“ трябва да имат само застраховка.