Сръбският гражданин Александър Тереки, който е бил на борда на кораб, нападнат от пирати в Гвинейския залив, пристигна днес в Белград с полет от Франкфурт, предаде Танюг, цитирана от dnes.bg. Беше страшно. Сега съм добре. Спасих се. Отивам си у дома, каза за в. "Вечерне новости" Тереки, който бе посрещнат на летището от съпругата си.

По-рано днес сръбското външно министерство съобщи, че е получило от властите в Екваториална Гвинея съобщение, че при пиратското нападение са отвлечени седем моряци, един от които е сръбски гражданин. Тереки каза за телевизия РТС, че е бил на борда на нападнатия кораб, но с група други моряци се е измъкнал от нападателите.

Тереки работел на кораб на компания Ексън мобил, който снабдявал с хранителни продукти петролна платформа във водите на Екваториална Гвинея. Корабът напуснал петролното поле, разположено на 12 морски мили от брега, и се насочил към пристанище Луба на южния остров Биоко, когато бил нападнат.

От 2016 година насам Гвинeйският зaлив е нoвoтo нaй-oпacнo мяcтo нa Зeмятa зa ĸopaбoплaвaнeтo. в този район морските пирати са известни с прилаганото от тях насилие, сочи доклад на американската организация  Oceans Beyond Piracy. По-paнo пиpaтитe отвличали танкери с петрол, но поради спада в цената на суровината, сега отвличат хора за откуп.

Пиратите отвлекли седем души от екипажа, а други осем успели да се скрият. Освен сърбина в екипажа е и мало моряци от Република Южна Африка, Филипините и Камерун. Засега не са известни други подробности за пиратите и мотивите за нападението.