Няма основания за твърденията, че „третият фактор“, заинтересован от конфликти в региона на Западните Балкани, включително между Северна Македония и България, е Руската федерация. Така реагираха на Фейсбук страницата си от посолството на Русия в Скопие, по повод казаното от министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи в интервю пред радио Свободна Европа.

„Напротив, приносът на страната ни за разрешаването на конфликтите на Балканите през последните много десетилетия, включително в Босна и Херцеговина и в сръбската автономна област Косово и Метохия, не може да бъде подценен. Винаги действаме в съответствие с международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Ние сме заинтересовани от просперитета и мирното съжителство на всички страни от региона, без изключение, с чиито народи ни свързват вековни приятелски връзки”, пишат от посолството на Русия на Фейсбук страницата си.

От посолството призовават медиите в Република Северна Македония „към отговорен и професионален подход при публикуването на новини и аналитични материали за Русия и принципите на нейната външна политика за взаимодействие, основано на равнопоставеност, взаимно уважение и зачитане на взаимните интереси”.