Косово ще проведе предсрочни избори на 6 октомври, обяви кабинетът на президента, след като депутатите гласуваха миналата седмица за разпускане на парламента, последвало напускането на премиера.

Президентът Хашим Тачи "реши днес да свика предсрочни избори... и определи датата за неделя, 6 октомври 2019 г.", се казва в изявление на кабинета на президента, цитирано от АФП.

Депутатите разпуснаха парламента миналата седмица след оставката на премиера Рамуш Харадинай, изправил се пред разследване за военни престъпления.

Харадинай, който беше командир на етнически албански бунтовници по време на войната със Сърбия през 1998-99 г., се оттегли през юли, след като беше призован като заподозрян от международните прокурори в Хага.

Правителството се срина след неговото напускане, а партиите вече започнаха преговори за нови съюзи, докато се подготвят за изборите, които ще бъдат четвърти за Косово след неговата независимост. Новите избори неизбежно ще забавят вече неуспешните разговори за нормализиране на връзките със Сърбия.