Кървав терористичен акт е бил предотвратен в търговски център в Истанбул, съобщава в. "Хюриет дейли нюз", като се позовава на турската полиция за борба с тероризма.

Оттам са заявили, че членове на ИДИЛ са били планирали триетапно бомбено нападение в един от големите молове в турския град. Мащбани операции на турската полиция са довели до разкриване на план на джихадистката групировка за нападение в мол в истанбулския квартал „Байрампаша”, както и на паркинга на търговския център.

Полицията за борба с тероризма е предприела операция на 27 октомври след две експлозии същия ден в жилища в два истанбулски квартала, последвани от пожари. Двете квартири са се оказали джихадистки клетки. Според съобщение на полицията в жилищата, които са били празни, са били намерени различни материали, използвани за направата на бомби.

На 28 октомври полицията е тръгнала по следите на четирима предполагаеми членове на ИДИЛ, свързани с двете експлозии, и е открила колата им на паркинга на мол. Четиримата заподозрени са се опитали да избягат, но полицията е успяла да ги залови. Един от заподозрените е бил прострелян в крака.

Колата на паркинга се е оказала заредена с експлозиви. Освен това там бил открит и мотор със заложена бомба. От колата и мотора са конфискувани 66 самоделни експлозива с дистанционно управление. При претърсване в сградата на търговския център били намерени четири микровълнови печки, пълни с експлозиви, които били поставени в сейфове.

Според полицията членовете на ИДИЛ купили от различни магазини в мола микровълновите печки. След като поставили в тях експлозови, ги занесли отново в търговския център с претекста, че имат проблеми и искат да ги върнат. Охранителите поставили върнатите микровълнови печки в сейфове.

Членовете на ИДИЛ планирали да взривят с дистанционно управление експлозивите печките. Втората част от плана включвала взривяване на експлозовите, поставени в колата и на мотора. Последната фаза предвиждала терористи камикадзе с жилетки с експлозиви да се самовзривят сред множеството.