Турската полиция обяви, че е осуетила терористичен акт на „Ислямска държава“ в Истанбул. При операция на силите по сигурността са задържани двама джихадисти, които в същия момент се готвели за нападение.

Операцията срещу терористичната групировка е била проведена в квартала „Бейликдюзю“ срещу терористичната групировка. Арестуваните са чужди граждани. Не се съобщава обаче националността им. Предполага се, че са пристигнали нелегално в Турция от сирийския град Ракка. При обиска в квартирата им били намерени оръжия, муниции, карта на обекти в Истанбул, както и документи на джихадистката организация, съобщава бТВ.

„Бейликдюзю“ е голям крайградски район на Истанбул. В него бе арестуван и убиецът от нощния клуб „Рейна“, който извърши нападението си в новогодишната нощ.

Турски медии писаха, че истанбулската полиция е успяла да предотврати терористично нападение, което би удавило в кръв мегаполиса. Часове по-рано беше съобщено, че турските сили за сигурност са убили предполагаем член на ИДИЛ и са заловили четирима други в южния окръг Хатай. Те били задържани, след като силите на реда са спрели за проверка автомобила им на пътя Искендерун – Антакия, предаде АФП, като се позова на съобщение на властите.

Четирима от тях са се предали, но един от джихадистите опитал да нападне полицай, след което бил прострелян в крака. Той починал от раните си в местна болница. Идентифициран е като сириец. Засега националността на останалите четиримата задържани не е известна.

Силите на реда са отцепили пътя Искендерун – Антакия в двете посоки. Повикани са били сапьори, които са извършили контролиран взрив на багажа на джихадистите. Според информацията, терористите са готвели бомбен атентат.