Около 50 души са загинали, а над 200 са ранени при пожари в източната част на Атина в най-тежката криза, причинена от природно бедствие, в Гърция за последното десетилетие.

Епицентърът на гибелния огън е морското село Мари, където вече са открити 26 тела. От пожарните служби засега официално съобщават за 49 смъртни случая, като сред тях са открити обгорелите останки на деца.

Десетки хора са обявени за издирване и тяхната съдба е напълно неизвестна към този момент. Безпрецедентен ресурс от пожарникари, доброволци и служители от други структури на сигурността извършват спасителни акции с лодки и хеликоптери.

Евакуирани са хиляди хора, успели да стигнат до морския бряг. Той е буферната зона, която прекъсва пламъците, ала десетки не са успели да стигнат до него. Хора за изгаряли живи като факли в автомобилите си, когато огънят е по-бърз от скоростта на опрения до дъно педал. Други са намерили смъртта си в опит да изгасят къщите си.

Погромът върху движимо и недвижимо имущество, природа и градско устройство е безпрецедентен. Материалните щети все още не могат да се опишат дори с хипотетични цифри. Най-малко 1000 къщи са изгорели до основи, хиляди декари гори са унищожение.


Хуманитарна, екологична и битова криза. Така може да се опише ситуацията, предизвикана от избухналия в понеделник огън на около 40 километра от гръцката столица.

В опит да се анализират какви са причините, световни издания припомнят, че пожарите са обичайно явление през сухите и горещи летни месеци в гръцката ни съседка. Във взаимодействие със силните пориви на вятъра, те прерастват в колосална заплаха, която този път беляза хиляди съдби и остави огромна дамга върху Гърция.

Теориите за възникването на пожара са няколко, като сред тях освен климатичните условия се визират и възможностите за умишлен палеж с цел обир на домове, както и паднал гръм.

Предстои разследващи да търсят доказателства в полза на различните версии, ала този процес изглежда не много надежден, предвид, че огънят е един от най-силните унищожители на всякаква човешка дейност, на следи от живот.

"Ще направим всичко, което е по силите на човека, за да поемем контрола над стихията", заяви пред репортери премиерът Алексис Ципрас. Междувременно говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос посочи, че над 50 пожарни гасят едновременно на три различни фронта в Атинския регион. Гърция е поискала от САЩ дронове, с които да бъдат "наблюдавани и откривани подозрителни дейности".

Опожарената Гърция е национална катастрофа, ала трагедията има и едно изтерзано човешко лица. Ето какво споделя българин, който живее в южната ни съседка за човешкото измерение на критичните последни часове край Атина:

"Приемете нашите съболезнования! Мир на душите им!

Αποδεχτείτε τα συλλυπητήριά μας! Ειρήνη της ψυχής τους!

ДО МОМЕНТА: 50 загинали, над 200 ранени, неизвестен брой изчезнали, над 1000 къщи изгорели, хиляди декари гори и обработваема земя унищожени...

Скърбим за загубените човешки животи! Национална трагедия за пореден път покоси Гърция и показа, че срещу природата хората са безсилни! И тук всякакви лафове, че не е реагирано на време или че нещо не е изпълнено правилно са провокация! Бил съм свидетел как още преди да падне първата снежинка сняг на магистралата на десетки места чакат екипи! Тук в Гърция има и техника и хора, но когато говорим за такива мащаби територия и скорост на вятъра разрастваща пожарите до огнен АД, единственото правилно решение Е: Да се отдалечим на достатъчно разстояние, безопасно за нас и семействата ни! Правенето на герои и спасяването на ламарини и постройки, само може да ни коства живота! Десетки декари гори, треви, обработваеми или не горят като бенгалски огън и силата на стихията свършва едва СЛЕД КАТО ИЗГОРИ ВСИЧКО! Огънят е завършил на брега на морета, а последните успели да достигнат до него са оцелели! За жалост до момента се съобщава за 50 мъртви, сред тях и деца! Някои от тях до последно са се описвали с маркучи вода да "спасят" имотите си, други са изгорели живи в превозните средства, опитващи се да изпреварят огнената стихия! Нямам информация за пострадали наши сънародници! На остров Крит, пожарът до Ханя все още не е угаснал напълно, но няма опасност за хора и къщи за момента!

Според властите, най-вероятната причина за началото на пожарите са паднали гръмотевици, води се разследване!

Да сведем глави! Снимките достатъчно заместват думите за размера на стихията на огнения Ад!"