За четвъртък е планирано посещение на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео в Анкара, за да разговарят за ситуацията в Сирия. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отказва да се срещне и с двамата.

„Няма да се срещна с тях. Те ще имат среща с партньорите си. Ще разговарям, само ако дойде Тръмп”, заяви Ердоган пред медиите, съобщи „Шпигел”.

Пенс и Помпео пристигат в турската столица, за да договорят прекратяване на огъня в Северна Сирия между Турция и кюрдските отряди за защита на населението (YPG). Ердоган отказва да го направи, докато кюрдската милиция продължава да пребивава в планираната от Турция зона за сигурност по протежение на границата, пише БГНЕС. В речта си пред парламента той отхвърли всякакви опити за посредничество, тъй като Турция няма да преговаря с терористична организация.

Малко преди обявената визита в Анкара Пенс публикува в социалните мрежи снимки, на които е заедно на американският пастор Андрю Брънсън, който прекара 2 години в турски затвор. Случаят доведе до криза в отношенията между САЩ и Турция. Едва след като Вашингтон заплаши Анкара със санкции, през есента на 2018 г. Брънсън беше освободен да напусне Турция.

След началото на турската операция в Северна Сирия САЩ призоваха за незабавното и прекратяване. Президентът Тръмп разговаря с Ердоган за примирие, заяви Пенс в понеделник. Освен това администрацията на Тръмп се опитва да окаже натиск върху Анкара с наказателни мита и санкции.

От Белия дом заявиха, че Пенс ще отпътува за Анкара в четвъртък и ще се срещне с Ердоган. Какво имаше предвид турският президент с изказването за посредническа роля, първоначално не стана ясно. Ердоган обаче предварително даде да се разбере, че изключва възможността за разговори с кюрдските отряди за защита на населението.

Заради провеждащата се в Северна Сирия военна операция руският президент Владимир Путин е поканил Ердоган да посети Москва. Според руски източници, двамата трябва да се срещнат в следващите дни, за което двамата политици се били договорили в телефонен разговор.