Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува гръцките власти за нечовешко отношение към мигрантите, пристигащи на тяхната граница. Според турските власти над 130 000 нелегални мигранти са преминали към Европа, след като Турция обяви, че вече няма да ги спре, съобщи в. „Сабах“, цитиран от БГНЕС.

„Нашите съседи от Гърция, които се опитват да възпрепятстват мигрантите, като ги удавят в морето или дори ги разстрелват, не трябва да забравят, че един ден те могат да се нуждаят от подобна милост", заяви турският президент и добави, че той кани всички европейски държави, включително Гърция, да уважава търсещите убежище пристигащи в своите страни съгласно международните закони за права на човека.

Турските служители критикуват Европейския съюз за неспазването на пакта за мигранти от 2016 г., а гръцките власти за брутално отношение към мигрантите, включително жени и деца, подчертават турски медии.

Ердоган призова европейските държави да подкрепят политиката на страната му в Северозападна Сирия, за да бъде предотвратена още една миграционна вълна и да се намери решение на хуманитарната криза.

Той призова Европа да го подкрепи, ако наистина иска решение на миграционната криза. Турският президент поиска и Евросъюза да действа в съответствие с Универсалната декларация за човешките права във връзка с кризата в сирийската провинция Идлиб, съобщи в. „Сабах“, добавяйки, че междувременно Гърция не допуска мигрантите да пресекат нейната граница.

"Ако европейските държави искат да разрешат проблема, тогава те трябва да подкрепят политическите и хуманитарни решения, предложени от Турция в Сирия", каза Ердоган на заседание на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).