Турският президент Реджеп Ердоган обяви 19-те точки от мерките, които е предприел за подкрепа на хора и бизнес заради загубите, които ще претърпи от новата зараза. Ето ги и тях:

„1- Премиите за удържане на данъци и ДДС и SSI, април, май и юни плащания за дребно, търговски център, желязо, стомана, автомобилостроене, логистика-транспорт, кино-театър, настаняване, хранителни напитки, текстилни дрехи и организиране на събития 6 „Отлагаме го с месеци.

2- Няма да прилагаме таксата за настаняване до ноември.

3- Отложихме сервитутните права и плащанията на дял от приходите за хотелски наеми за 6 месеца за април, май и юни.

4- При вътрешния въздушен транспорт ние намаляваме ставката на ДДС от 18 процента на 1 процент за 3 месеца.

5- Тъй като огнището на Ковид-19 е засегнато от мерките, свързани с огнището, ние ще забавим главницата по заема и лихвените плащания на компаниите, чийто паричен поток се е влошил, на банките с минимум 3 месеца и ще предоставим допълнителна финансова подкрепа, ако е необходимо.

6- Ще предоставим подкрепа за финансиране на инвентаризацията на износителя, за да поддържаме процента на използване на капацитета по време на временното забавяне на износа.

7- В този период ще отложим плащането на главницата и лихвите по кредитните дългове на Halkbank, април, май и юни плащания на главница и лихва за 3 месеца и без лихва, като декларираме, че тяхната работа е неблагоприятно засегната.

8- Ще увеличим лимита на Гаранционния фонд за кредити от 25 милиарда лири на 50 милиарда лири и ще дадем на МСП с ликвидни нужди и обезпечен дефицит, тъй като приоритетът на заемите е отрицателно повлиян от развитието.

9- Ще насърчаваме въвеждането на пакети за социални кредити при благоприятни и изгодни за нашите граждани условия.

Ще увеличим размера на заемите от 80 процента до 90 процента в домове под 10 500 000 лири и ще намалим минималното авансово плащане до 10 процента.

11- С ефекта на коронавирус ще гарантираме, че фирмите, които са се провалили през април, май и юни, ще имат степен на непреодолима сила в своя кредитен регистър.

12- Ще продължим подкрепата за минимална заплата.

13- Ще гарантираме, че гъвкавите и отдалечени работещи модели в нашето законодателство стават по-ефективни.

14- Ще прилагаме обезщетението за кратък труд, ще улесним и ускорим процесите, необходими, за да се възползваме от него. По този начин, докато предоставяме временна подкрепа за доходи на работниците на работните места, които прекъсват тяхната дейност, ще намалим разходите на работодателите.

15- Увеличаваме най-ниската пенсия до 1500 лири.

16- Изплащаме ваканционния бонус на пенсионерите в началото на април.

17 - Отпускаме допълнителни 2 милиарда лири за парична помощ на нуждаещи се семейства според критериите, определени от нашето Министерство на семейството, труда и социалната политика.

18- За да гарантираме приемственост в заетостта, увеличаваме двумесечния период на обезщетение до 4 месеца.

19- Започваме периодична проследяваща програма, състояща се от социални и домашни здравни услуги за възрастни хора над 80 години, които живеят сами. "

 "Никой вирус не е по-голям от Турция", казва Ердоган.