Екрем Имамоглу спечели кметските избори в най-големия град в Турция за втори път и се очерта като новата фигура на дългогодишната опозиция в страната.

Имамоглу отхвърли твърденията на президента Реджеп Тайип Ердоган, че изборите са били помрачени от измама, заявявайки, че управляващата партия просто е отказала да отстъпи контрола над метрополиса и неговите огромни ресурси.

Неговата неуморно оптимистична кампания се изплати с категорична победа тази вечер, разширявайки маржа на победата му от едва 13 000 гласа на първите избори през март на повече от 775 000 тази вечер.

Роден през 1970 г. в черноморския град Трабзон в Североизточна Турция, Имамоглу е бил малко известен областен кмет по това време. Той изучава управление на бизнеса, преди да навлезе в доходния бизнес на семейството си в западен Истанбул.

По време на първата си кампания през март, Имамоглу избра кампания от типа "работа на терен", надявайки се, че този подход ще му осигури предимство срещу неговия известен съперник от управляващата партия, Бинали Йълдъръм.

Но след като анулираха победата му, той изненадващо открито каза на поддръжниците: "Може би сте разстроени, но никога не губете надеждата си".

Ключът към неговия успех е положителният стил на кампанията му – личните срещи с хората на улицата.

Неговият маркетинг е проницателен, особено изборът му на лозунг за новата кампания: "Всичко ще бъде наред".

"Това не беше нито една група или партия, а цял Истанбул и Турция, които спечелиха тези избори", каза Имамоглу в речта си по повод победата.

"Г-н президент, готов съм да работя в хармония с вас. От тук изказвам молбата си да се срещна с вас в най-кратки срокове", добави той.

Критиците обвиниха Ердоган, че се е отказал от контрола на Истанбул, град, който е източник на икономическата мощ на Турция.
Турският лидер обаче призна поражението си и написа в Тwitter: "Поздравявам Екрем Имамоглу, който спечели изборите въз основа на предварителните резултати".

Кандидатът на ПСР Бинали Йълдъръм, лоялен към Ердоган, който ръководеше няколко големи транспортни проекта и бе премиер, този път бързо призна поражението.

В Истанбул имаше спонтанно организирани тържества за победата на Имамоглу, а коментаторите отбелязаха, че това е повече от победа на местни избори. Самият Ердоган веднъж беше казал: "Който и да спечели Истанбул, печели Турция".

А сега накъде?

Ердоган поздрави новия кмет на Истанбул, но само в социалните мрежиКандидатът на опозицията води с близо 10 процента след преброяване на 99,37 процента от гласовете

Кандидатът на опозицията води убедително в Истанбул, сочат първите резултатиИнформацията на Анадолската агенция за момента дава на Имамоглу 53.6% от вота, за Йълдъръм са 45.3% от бюлетините