Кандидатът на най-голямата опозиционна партия Екрем Имамоглу води убедително на повторните кметски избори в Истанбул. Това сочат първите резултати, публикувани от Анадолската агенция. Забраната за публикуване отпадна току-що - час и петнайсет минути след обичайното време за огласяване на първи данни от избори в Турция.

На пресконференция бившият премиер и негов опонент Бинали Йълдъръм обяви, че "засега" води именно противникът му и го поздрави - доказателство, че турската демокрация работи "съвършено", предадоха "Ройтерс" и Си Ен Ен Тюрк, цитирани от dnevnik.bg. Часове след предишния вот на 31 март Йълдъръм и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) отказваха да признаят поражението. Именно това и последвалата жалба заради нередности доведоха до повторните избори днес.

Информацията на Анадолската агенция за момента дава на Имамоглу 53.6% от вота, за Йълдъръм са 45.3% от бюлетините. Преброени според сайта на агенцията (към 19.30 ч. българско време) са над 97% от гласовете. Данните потвърждават прогнозите в анкетите от последните седмици. Те предвиждаха победа за Имамоглу с между 1 и 7 пункта, а от над десет проучвания само две дадоха преднина на бившия премиер и един от най-приближените хора на президента Реджеп Тайип Ердоган. Дори една от анкетите на управляващата Партия на справедливостта и развитието в началото на месеца даде на бившия премиер резултат с 3 пункта под този на Имамоглу, кандидата, зад когото застана най-голямата опозиционна Републиканска народна партия (РНП).

Предстои тези резултати да бъдат потвърдени от по-нататъшното преброяване - урните в Истанбул са общо 31 хил. Поне 90 минути преди съобщението на Анадолската агенция в социални мрежи и проопозиционни агенции обаче се твърдеше за разлика между 10 и 13 пункта в полза на Имамоглу. При отворени над половината урни се твърдеше за изоставане на кандидата на Ердоган с над половин милион гласа

Освен това Анадолската агенция единствена има право да огласява данни, но тъй като е под контрола на Ердоган, всички предупреждават данните ѝ да се приемат с резерви и да се чакат тези на ЦИК.

Резултатът вдига залога за управляващите и президента Ердоган, който направи възможното да мобилизира избирателите на партията. Според "Ройтерс" жители на Истанбул са били докарани с поне 3000 автобуса от различни части на страната. Един от събеседниците на агенцията разказва, че сватба в югоизточна Турция, на която бил гост, била изместена със седмица, за да могат присъстващите да гласуват безпрепятствено.