Управителят на Централната банка на Турция е бил сменен с указ на президента на страната Реджеп Тайип Ердоган, публикуван тази сутрин в официалния вестник на страната. Наблюдатели смятат, че основна причина за решението са разминавания между вижданията на държавния глава и на ръководителя на институцията за нивата на лихвените проценти в страната.

На мястото на досегашния управител на Централната банка Мурат Четинкая е назначен досегашният му заместник Мурат Уйсал.

4-годишният мандат на Четинкая изтичаше след 10 месеца.

Новият управител Мурат Уйсал заяви, че ще продължи независимото прилагане на инструментите на паричната политика и ще използва каналите си за комуникация на най-високо ниво при прилагането на политиките на банката за финансова и ценова стабилност, предаде частната телевизия НТВ, цитирана от БНР.

Президентът Реджеп Ердоган настоява за ниски лихви, за да се стимулират производството и потреблението, докато досега ръководството на Централната банка поддържаше 24-процентни лихвени стойности, за да привлича чужди капитали.

Новият управител на турската централна банка Мурат Уйсал е роден през 1971 г. в Истанбул. Завършил е икономика и банково дело в университетите "Галатасарай" и "Мармара", работил е на ръководни длъжности в държавната "Халкбанк", а от 9 юни 2016 г. е подуправител на Централната банка на Турция.

Решението е публикувано в събота сутрин, когато борсите са затворени и поради това то не може да има непосредствен негативен ефект върху валутния курс на турската лира.