Продължителността на живота на гърците се съкращава с до две години поради високите нива на замърсяване на атмосферата, сочат откритията на нови международни изследвания. Проучванията са дело на холандския химик Йос Леливелд, който е професор в Института Макс Планк и сътрудник с Кипърския институт.

Изследването се фокусира върху частици на замърсяване във въздуха с диаметър 2,5 микрометра или по-малко (PM 2,5), чиято токсичност оценява заедно с взаимодействието им с други замърсители. Според специалистите тези малки частици са особено опасни, тъй като лесно се вдишват, като приблизително 8000 души умират от атмосферно замърсяване в Гърция годишно, повече отколкото от тютюнопушене, предаде БГНЕС.

Проведено през лятото проучване от PANACEA, измерващо нивата на замърсяване в шест гръцки града, установи сравнително високи концентрации на частици PM 2,5, стана известно на конференцията. Показанията показаха средно 20 микрограма на кубичен метър, според Александрос Папаганиас, професор по физика на околната среда, отбелязвайки, че концентрациите в Атина са били до пет пъти над границата след големия пожар на Евия през август. Ограничението на частиците на атмосферното замърсяване в Европейския съюз е 25 mg на кубичен метър, докато това на Световната здравна организация е 10 mg.