Наказателен съд в Скопие се произнесе по делото за смъртоностните събития в Куманово от преди две години. Осем македонски полицаи бяха убити, а около 40 ранени на 9 и 10 май 2015 г. при полицейска операция срещу група терористи в квартал "Дива населба" в Куманово. Съдът произнесе 7 доживотни присъди, 13 присъди по 40 г. затвор, две по 13 г. и две по 12 г. за въоръжения сблъсък.
 
Осем македонски полицаи бяха убити, а около 40 ранени на 9 и 10 май 2015 г. при полицейска операция срещу група терористи в квартал "Дива населба" в Куманово. Десет членове на въоръжената група бяха убити, а около 30 се предадоха на полицията. 

Освободителната народна армия - крило на Армията за освобождение на Косово, пое отговорност за атаката в Куманово и обяви, че създава Република Илирида.

Съдебният процес започна на 9 февруари миналата година след разследване, продължило няколко месеца, предаде Дир.бг.

Присъдата трябваше да бъде произнесена на 17 октомври, но по искане на Министерството на вътрешните работи на Македония произнасянето бе отложено заради местните избори. Движението около сградата на съда днес бе ограничено, а полицейското присъствие - засилено. 

Заседанието на съда премина в напрегната атмосфера. Преди да бъдат произнесени присъдите, обвиняемите станаха от местата си и започнаха да скандират УЧК (инициалите на албански език на Армията за освобождение на Косово, която имаше свое подразделение в Македония - Освободителната народна армия - бел. ред.), предаде БТА. 

Обвиняемите отправиха заплахи, че кръвта на убитите няма да остане неотмъстена и че в Македония няма да има мир. Съдията отстрани от съдебната зала повечето обвиняеми, които нарушаваха реда, след което бяха прочетени присъдите. 

В края на процеса обвинението поиска доживотен затвор за 37 души, които бяха обвинени в тероризъм и участие в терористична група. Адвокатите на подсъдимите настояха за оправдателна присъда поради липса на доказателства. 

В крайна сметка Скопският наказателен съд произнесе седем доживотни присъди, 13 присъди по 40 години затвор, две по 13 години, две по 12 години и четири оправдателни присъди.