Пандемията от коронавирус буквално парализира световния спорт и създаде огромен хаос в годината, пълна с големи събития. Това е добрата новина. Лошата е, че хаосът със спортния календар вероятно ще стане още по-голям, а отмяната на редица състезания ще доведе до огромни загуби.

Един от най-големите форуми за 2020 година - европейското първенство по футбол през юни и юли, бе отложен с една година на историческа конферетна среща, организирана от УЕФА преди няколко дни. Всъщност основният замисъл на това отлагане, наред с борбата срещу вируса, беше да се освободи време да се доиграят сезоните в местните лиги, както и европейските клубни турнири. Всички те бяха замразени след избухването на пандемията в Европа и трябва да бъдат завършени до края на юни. Дали това ще бъде възможно е друг въпрос, а германски вирусолог вече изрази становище, че до края на годината футбол няма да видим. У нас в понеделник БФС свиква среща, на която ще се решава как да се процедира с efbet Лига. Някои отбори вчера излязоха с отворено писмо до футболната ни централа, в което призовават шампионатът да бъде спрян, моментното класиране да се обяви за крайно и догодина в елита да има 16 отбора с попълненията от Втора лига. Тимове, сред които и Ботев, обаче изразиха несъгласие с предложението и желаят сезонът да бъде доигран. А Беларус е единствената европейска държава, в която футболното първенство продължава. При това - с публика.

Тенисът замря до 7 юни, след като АТП и WTA решиха да преустановаят турнирите. На практика пропада целия сезон на червени кортове, а големите турнири в Индиън Уелс и Маями вече бяха отменени след избухването на епидемията отвъд океана. Ще бъдат отложени „Мастърс“-ите в Мадрид и Рим, турнирите от по-ниска категория при мъжете в Мюнхен, Ещорил, Женева и Лион, както и женските надпревари в Страсбург и Рабат. Тук се разрази скандал с втория турнир за годината от Големия шлем - Ролан Гарос. По програма той стартира през май, но организаторите го преместиха за септември. Това внесе още по-голям хаос в и без това претоварения календар. Обявените дати през септември съвпадат с редица турнири, сред които и София Оупън с участието на първата ни ракета Григор Димитров. Роджър Федерер, който е съорганизатор на демонстративния турнир Лейвър Къп, директно заяви, че надпреварата няма да бъде отлагана заради Ролан Гарос. А шефовете на АТП уточниха, че преместването на Открития шампионат на Франция не е било съгласувано с тях. На практика не е ясно и провеждането на Уимбълдън през юли.

Формула 1 спря преди да е стартирала. Бе отложено първото състезание за Гран при на Австралия, след това и стартовете в Бахрейн, Виетнам, Китай, Нидерландия, Испания. Гран при на Монако пък изцяло бе отменено и няма да се проведе за пръв път от 1954 година насам. Шефовете на Ф1 ще се опитат да открият сезона в Азербайджан на 7 юни, но е спорен въпросът дали това ще се случи.

Баскетболът също е под карантина - от Лигата на извънземните НБА, която бе преустановена, през европейските клубни турнири начело с Евролигата, до местните първенства. На 30 март ще се решава как ще се процедира с българския шампионат, но доста от отборите настояват той да бъде прекратен окончателно. Същото се отнася и за волейбола, където се очакват решения и повече яснота в близките дни. В международен план лятната Лига на нациите няма да се проведе със сигурност.

Друг голям въпрос, който особено ни вълнува е боксовият двубой на Кубрат Пулев срещу световния шампион Антъни Джошуа, предвиден за 20 юни на стадиона на Тотнъм в Лондон. Мачът все още не е официално отложен, но вероятността това да стане е огромна. Проблемът е кога ще се проведе. Според Кобрата отлагането може да е с няколко месеца, докато промоутърът на Джошуа - Еди Хърн, споменава и датата 25 юли. През юли трябва да се изиграе и третият сблъсък между Тайсън Фюри и Дионтей Уайлдър, но и неговата съдба не е ясна. Боксовите мачове през април и май, сред които и този между Александър Усик и Дерек Чисора, вероятно ще имат нови дати. Не така стоят нещата със смесените бойни изкуства, в които босът на UFC Дейна Уайт засега не планира големи сътресения и промени. Официалното завръщане на световния шампион Хабиб Нурмагомедов на 10 април срещу Тони Фергюсон продължава да фигурира в програмата, като може да бъде изместено от Лас Вегас.

Световното по лека атлетика в зала в китайския Нанджин през март бе отменено, както и редица други големи шампионати в различни спортове. Същата е съдбата и на големите маратони по цял свят. Включително и на маратон Пловдив, който бе пренасрочен от май за ноември. Пропаднаха и финалите на Световната купа по ски алпийски дисциплини в Кранска гора, Словения, Оре, Швеция и Кортина Д Ампецо, Италия и така трофеите предсрочно бяха спечелени от норвежеца Александър Аамод Килде и италианката Федерика Бриньоне.

Стигаме до най-голямото спортно събитие за 2020 година олимпийските игри в Токио, които трябва да започнат на 24 юли. Там дебатите са най-големи и все още не е ясна съдбата им на най-мащабния спортен форум. Почти се изключва вариант олимпиадата да се проведе без публика. Олимпийският огън вече е в Токио, но неизвестностите са много. Човек от олимпийския комитет на домакините предложи Игрите да бъдат отложени с една година, подобно на европейското по футбол. Още повече, че президентът на местната футболна централа и член на националния олимпийски комитет бе диагностициран с коронавирус. За същото настояха и британските спортисти. Засега президентът на МОК Томас Бах обаче удържа фронта. Обсъждаме различни варианти, но отмяната на Игрите не стои на дневен ред. Ние сме сигурни в успеха на тези Игри, каза Бах, а спортистите на САЩ го подкрепят напълно. От Българския олимпийски комитет пък изразиха основателна загриженост за подготовката на спортистите ни в условията на карантина и изолация. Тук въпросителните са много, а има и друг проблем. Повече от половината олимпийски квоти са раздадени, но пандемията провали редица олимпийски квалификации, които не е ясно дали ще могат да се проведат навраме. Иначе Япония вложи в подготовката за Олимпийските игри 12 милиарда долара и очаква над 600 000 спортисти и чуждестранни зрители да пристигнат в страната.