В предстоящия кръг предстои много напечено дерби на стадиона в пловдивския квартал Коматево между Ботев и Левски. Настоящ треньор на „канарчетата“ е юношата на „сините“ Велислав Вуцов който макар и за малко бе треньор и на „Герена“. Вили е шестият наставник преминал през двата отбора. В началото на 60-те години основни играчи на Левски играят и за Ботев(Пд). Това са Георги Аспарухов-Гунди, Иван Вуцов, Христо Илиев-Патрата.

Първият треньор на Левски който води и Ботев(Пд) е Васил Спасов-Валяка. Още в дебютната си година начело на Ботев (Пд) през сезон 1966/1967 постига голям триумф за „канарчетата“ като печели шампионската титла която се явява втора за пловдивския тим след 1929 година. През въпросната паметна за Ботев(Пд) 1967 година в отбора играе тандемът Динко Дерменджиев-Чико и Георги Попов-Тумби които са и български национали. В този тим играят още вратарят Михаил Карушков, защитникът Виден Апостолов и център-нападателят Добрин Ненов.  Валяка води после Ботев още една година. Това става през сезон 1969/1970.

Легендата на българския футбол и на Ботев(Пд) Динко Дерменджиев в началото на 90-те години води за малко Левски. Но това е достатъчно Чико да е част от треньорите преминали и през двата клуба. На своя Ботев(Пд) той става треньор през годините на седем пъти. Като през първия си най-дълъг престой от 1979 до 1984 година печели с отбора Купата на съветската армия на финал срещу Пирин (Благоевград) с 1:0. Тогава в отбора играят незаменимите Георги Славков-Бенкса, Петър Зехтински-Зико и Георги Георгиев-Гецата.

Павел Панов който е юноша на Септември(Сф), после основен играч на Спартак(София), а след обединението с Левски футболист на „сините“, също има период като треньор и на „Герена“ в София и на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. Панов води Ботев от октомври 1993 до юни 1995 година. По негово време Ботев (Пд) стига до финал за Купата на България където губи от Локо(Сф) с 2:4.

Ясен Петров известен още като пловдивския Джанини  също е бил наставник на двата отбора. Начело на Ботев е от 30.08 2004 до 27.11 2005.
Станимир Стоилов доскоро бе треньор на Ботев. Хасковлията бе наставник на тима от 1 януари 2013 до 4 юни 2014 година. Под негово ръководство Ботев(Пд) изиграва успешни мачове в предварителните кръгове за влизане в групите на Лига Европа на стадиона в квартал „Лазур“ в Бургас. Ботев(Пд) отпада от надпреварата за влизане във втория по сила европейски клубен турнир, но изиграва добри мачове.

От 14 юли 2014 година треньор на отбора е Велислав Вуцов.