Трима от актуалните световни шампиони от Кортина д’Ампецо ще участват тази седмица в стартовете за Световната купа в гигантския слалом в Банско. Сред тези 61 алпийци от 19 държави, които са потвърдили участие, са французинът Матьо Февр, който взе титлите на паралелен гигантски слалом и гигантския слалом, австриецът Марко Шварц - на комбинация и норвежецът Фабиан Уилкенс Солхейм - в отборното, съобщава "24 часа".

От алпийците спечелили медали в Кортина в Банско ще са французинът Алекси Пентюро (бронз в супергигантския слалом, сребро в комбинацията), швейцерецът Лоик Меяр (бронз в паралелния гигантски слалом и комбинацията), италианецът Лука де Алипрандини (сребно в гигантския слалом), хърватинът Филип Зубчич (сребро в паралелния гигантски слалом) и норвежецът Хенрик Кристоферсен (бронз в слалома).

Преди 2 години Кристоферсен спечели световната титла в Оре в гигантския слалом, а след това и първо място в същата дисциплина в Банско. Пентюро е лидер в момента в класирането за голямата Световна купа с 924 т, както и в подреждането за гигантски слалом с 440 и за паралелен гигантски слалом със 100 т. България ще бъде представена в Банско от водещия си алпиец Алберт Попов, който на световното в Кортина зае 24-о място в гигантския слалом. И двата старта са от 11 и 14 ч българско време.