Третият за годината тенис турнир от Големия шлем Уимбълдън ще бъде отменен и през тази година няма да се проведе заради пандемията от коронавирус. Решението ще бъде официално обявено в сряда след среща на организаторите. Това твърди вицепрезидентът на германската тенис федерация Дирк Хордорф пред Скай Спортс. Надпреварата на трева в Лондон е най-старата от четирите турнира от Големия шлем, като стартира през 1877 година и досега в историята не се е провеждала само в периодите на Първата и на Втората световна война - 1914-1918 и 1940-1945 година.

Вече е направено необходимото и Уимбълдън ще бъде отменен, в това няма никакво съмнение", заяви Хордорф. Това е правилното решение в настоящата ситуация. Не е реалистично да си представим, че с всичките забрани и ограничения за пътуване, които са наложени, може да бъде организиран толкова мащабен международен турнир, за който ще пътуват стотици хиляди хора от целия свят. Немислимо е, допълни той. Преместването за по-късна дата е немислимо, тъй като турнирът се играе на тревна настилка, която е специфична и се нуждае от светлината през лятото. Вариант закрити врати пък изобщо не е обсъждан и не стои като възможност. Надпреварата трябваше да започне на 29 юни.

Припомняме, че заради пандемията от коронавирус сезонът на червени кортове беше отменен, като на този етап турнири няма да се играят най-рано до 7 юни. Според Хордорф, обаче, заради бързоразрастващата зараза с COVID-19 в последните дни в Западна Европа и в САЩ професионален тенис няма да има поне до октомври. Това поставя под съмнение провеждането и на Откритото първенство на САЩ в Ню Йорк, където е центърът на заразата в страната. Надреварата на "Флашинг Медоус" трябва да стартира на 31 август.

Организаторите на "Ролан Гарос", пък вече обявиха, че местят турнира от края на май за втората половина на септември, въпреки че решението им не беше съгласувано с международната федерация по тенис, както и с асоциациите на професионалните тенисисти - АТР и WТА.