Боряна Калейн стана европейска шампионка на обръч и бронзова медалистка на бухалки, шампионката от многобоя Стилияна Николова заслужи сребърен медал във финала на обръч, а 16-годишната Елвира Краснобаева грабна медал на лента в евродебюта си при жените на шампионата на Стария континент в Будапеща. Така и трите български момичета завоюваха отличия от финалите на 40-ото европейско първенство, след като преди това се окичиха и със златните медали отборно.

Президентът на България Румен Радев подкрепя златните ни момичета във финалите в Будапеща. Държавният глава получи честта да участва в награждаването на обръч. Той връчи отличията и поздрави Боряна Калейн и Стилияна Николова, които пяха химна, хванати ръка за ръка.

България е абсолютният хегемон на европейското първенство по художествена гимнастика в Будапеща!

Ансамбълът на Весела Димитрова завоюва европейската титла в многобоя със сбор 74.000 (34.850 за съчетанието с топки и ленти и 39.150 за 5 обръча). Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева изиграха безупречно съчетанията си и защитиха титлата си от миналата година. Сребърните медали са за ансамбъла на Италия със 71.200, а бронзовите - за Испания със същата оценка.

България триумфира с европейската титла и отборно - след изключителната игра на Стилияна Николова, Боряна Калейн и Елвира Краснобаева в квалификациите за индивидуалния многобой и последвалия златен успех на ансамбъла. На второ място отборно е Италия, а на трето - Израел.

И финалът на индивидуалния многобой завърши с български триумф - абсолютната европейска шампионка се казва Стилияна Николова. Боряна Калейн завърши на четвърто място.

По-късно днес и ансамбълът ни ще играе и за отличията в двете съчетания.

Ансамбълът на България защити европейската си титла в художествената гимнастика

Европейска титла за Стилияна Николова от първенството в Будапеща