Митичните футболни стадиони на Бразилия се превърнаха в болници. На най-известния стадион в страната – „Маракана“ в Рио де Жанейро се изграждат палатки, които да приемат болни от COVID-19, предаде Нова тв.

Първенството по футбол беше спряно и поне половината от отборите в елитната дивизия обявиха, че са готови да дадат стадионите си за полеви болници. На стадион „Пакаембу“ в Сао Пауло вече изградиха отделения за пострадалите от вируса.

В най-големия град в страната има недостиг на болнични легла. В Бразилия има около 6 000 потвърдени случая, но според експерти вероятно са 10 пъти повече. Починалите са повече от 200.

 „Тук имаме легла за средно тежки и по-леки случаи. Общо 200 пациенти ще са във временната постройка, а на друго място сме приготвили 1 800 легла. На всеки 200 легла се пада по едно за интензивна помощ“, каза Луис Карлос Самарко, координатор на полева болница.

„Стадионите са добра идея, защото наблизо има квартали с много хора. Обичайната система с визитация по домовете не работи. Този вариант е за предпочитане“, коментира Росивете Де Соуса, жителка на Рио де Жанейро.