С уговорката, че положението със спорта в Пловдив е отражение на това в държавата /или обратно/, изпращаме една положителна година за града ни. Както на местно, така и на национално ниво, все по-рядко се радваме на световни и европейски шампиони. Спортист номер 1 на България стана световен вицешампион - Владимир Илиев /биатлон/. Спортист номер 1 на Пловдив стана също световен вицешампион - Ангел Кодинов /кану каяк/. С тази разлика, че Ангел е с 10 години по-млад от Владо и до вчера се състезаваше при младежите. В призовата десетка на България имаше познати и любими спортисти като Кубрат Пулев, Григор Димитров, Ивет Лалова, а в тази на Пловдив не липсваха обичайните заподозрени като Валери Димитров, Янислав Герчев и Димитър Кузманов. Акцентът под тепетата обаче безспорно е подемът на младите, които успешно понесоха щафетата на спортните успехи под тепетата.

От десетимата в призовата десетка на града, половината са в младежка възраст и все още се състезават при младежите. Тази година регламентът бе променен и нямаше отделни класации за мъже и жени и младежи и девойки. Наред с постоянството на споменатите изпитани бойци, които години наред са неизменна част от най-добрите спортисти на града, младите достойно отстояваха честта на пловдивския спорт. Победителят в анкетата Ангел Кодинов все още се справя с трудностите в прехода между юношеската и мъжката възраст, но записа невероятно постижение - сребърен медал от световното за мъже в Сегед в дисциплината 500 метра кану. Също така стана втори и трети от световното за младежи. Три медала от световни първенства - наистина страхотна година за Ангел!

Това, което направи младият плувец Йосиф Миладинов, е равносилно на подвиг. Детето чудо все още не се сътезава при мъжете на големите международни форуми, но ще има възможност да го направи още през следващата година. И то не къде да е, а на олимпийските игри в Токио, за които Йосиф покри норматив А - уникално постижение за един 16-годишен талант. Второто му място от европейското и третото от световното за юноши са бляскави резултати, на каквито мъжкото ни плуване рядко се е радвало. 18-годишната Александра Начева от няколко години демонстрира огромния си потенциал в тройния скок. Алекс стана европейска вицешампионка за девойки и направи първите си крачки в големи състезания при жените, така че от нея тепърва ще очакваме медали на най-високо ниво.

В класацията следват старите пушки. Каратистите Валери Димитров и Иванка Попова грабнаха дежурните си европейски титли, а Валери я гарнира с престижно 4-то място от световното в абсолютна категория в Япония. Тенисистът Димитър Кузманов спечели три титли през годината, въпреки че отново имаше пробеми с контузии, а джудистът Янислав Герчев затвърди присъствието си в световния елит с 3-то място за Световната купа.

Топ 10 на Пловдив затварят други трима млади спортисти, бронзови медалисти от европейски първества. Може би с най-голям блясък е отличието на Галин Генов при юношите във фехтовката, в която рядко се радваме на големи успехи. Състезателят по спортна аеробика Антонио Папазов показа класата си и при мъжете, стрелецът Кирил Киров миналата година стана шампион от младежката олимпиада, а тази година - медалист от европейското за юноши.

Общо 40 спортисти бяха номинирани в анкетата и всички те допринесоха с успехите си за спортната слава на Пловдив. Настъплението на младите обаче е най-голямата победа за изминалата година.

ТОП 10 НА ПЛОВДИВ ЗА 2019 ГОДИНА

1. Ангел Кодинов, Тракия, кану каяк

2. Йосиф Миладинов, Младост, плуване

3. Александра Начева, Ботев, лека атлетика

4. Валери Димитров, Тракия, карате

5. Иванка Попова, Тракия, карате

6. Димитър Кузманов, Локомотив, тенис

7. Янислав Герчев, Арена спорт, джудо

8. Галин Генов, Пловдив, фехтовка

9. Антонио Папазов, Аеробика АМД, аеробика

10. Кирил Киров, Тракия, спортна стрелба