Спортният арбитражен съд (CAS) допусна рускинята Камила Валиева до участие в индивидуалната надпревара по фигурно пързаляне на Олимпийските игри в Пекин.

На 11 февруари Международната агенция за тестване (ITA) официално съобщи, че Валиева е дала положителна допинг проба за забраненото вещество "триметазидин" на 25 декември миналата година по време на националния шампионат на Русия.

На база на позитивния тест тийнейджърката беше отстранена временно от състезания още на 8 февруари от руската антидопингова агенция (РУСАДА), но тя веднага подава жалба, заради което още на следващия ден санкцията е снета.

Именно заради възстановяването на правата на фигуристката от Международния олимпийски комитет , Световната антидопингова агенция (WADA) и Международния съюз по кънки (ISU) подадоха жалба, която тричленен панел на CAS в Пекин разгледа вчера след 6-часово онлайн-изслушване на засегнатите страни и днес я отхвърли.

Заради случая церемонията по награждаването на медалистите от отборното състезание по фигурно пързаляне на Игрите в Пекин беше преместена за неопределено време, тъй като Валиева беше с основна заслуга за първото място на руснаците в завършилото на 7 февруари състезание.

От МОК на този етап единствено съобщиха, че все още не е определено как ке бъдат разпределени олимпийските медали в дисциплината, като това решение ще бъде взето "по-късно". Тимът на САЩ завърши втори, пред Япония, Канада и Китай.

Валиева, която е европейска шампионка и световна рекордьорка в кратката програма и за сбор точки, е абсолютна фаворитка за златото в индивидуалното състезание по фигурно пързаляне на Олимпиадата в китайската столица, което започва утре.