Преди десетина дни волейболната Марица записа грандиозен успех, който сякаш все още не можем да осъзнаем в пълния му блясък. Пловдивският тим се класира за груповата фаза на Шампионската лига след драматична победа срещу руския Енисей като гост с 3:2 и златен гейм. Иначе казано - 400-хилядния Пловдив шокира цяла губения, простираща се от Монголия до Северния ледовит океан, и за пръв път български отбор се нареди в елитната компания на 16-те най-добри в Европа.

Това са основните щрихи от този титаничен сблъсък, преминал през невероятни обрати и в двата мача - в Колодрума и в Красноярск. Резултатът е ясен, радостта е огромна, време е да си дадем сметка откъде тръгна Марица, през какво премина, какви са предпоставките и причините, довели до един от най-големите ни клубни успехи в колективните спортове в национален мащаб.

Работа, последователност, упоритост, желание и търпение - може би това са основните движещи сили в този проект, стартиран в настоящия си вид преди близо 9 години под ръководството на всеотдайния клубен президент Илия Динков. Това са и ценните уроци, които би трябвало да служат като настолна книга на клубовете в България, устремили се да остави диря и да направят нещо голямо. А и не само на тях.

Всъщност Марица игра в евротурнирите за Чалъндж Къп още преди няколко години. Поради липса на подходяща зала в Пловдив обаче отборът бе принуден да домакинства в Габрово, а на следващата година - и в Самоков. Тогава жълто-сините провеждаха срещите си от първенството в залата на Лаута, която се пукаше по шефовете, защото...едва побира 200 човека. С построяването на съоръжнието на ПУ нещата се нормализираха, за да дойде януари 2017 година, когато 3000 души напълниха Колодрума за двубоя от турнира за Купата на ЦЕВ срещу италианския Унет Ямамай. Този мач постави рекорд по посещаемост и още тогава стана ясно, че чудото Марица няма как да бъде от ден до пладне. Защото извървя труден път по естествен начин.

Може би малцина са вярвали, че тази година пловдивският тим ще успее да пробие в групите, но макар и по изключително драматичен начин - момичетата на старши треньора Иван Петков го направиха. А самият той е живото доказателство за това как един кадърен млад специалист, който иска да се развива, трябва да бъде оставен да работи на спокойствие. И големите резултати неминуемо ще дойдат.

Негова е основната заслуга този отбор от година на година на надгражда - разбира се в спокойна обстановка без излишни драматизации, сътресения и прекомерни очаквания. Преди сезона бе осъществена солидна селекция, която спомогна Марица да направи качествен скок в играта си и да се превърне във фактор в Европа. Не трябва да подминаваме и останалите, без които успехът би бил немислим - президентът Илия Динков, спонсорите, мениджърът Борис Халачев, спортно-техническият щаб на Иван Петков, треньори, лекари, рехабилитатори, самите момичета, които извършиха този подвиг. Марица доказа, че само един добре смазан механизъм, в който всяка част си знае работата, е в състояние да прави големи неща и да постига големи цели. Пловдивският тим е като едно семейство, в което цари разбирателство, безупречен професионализъм, ентусиазъм и безрезервно желание. Всичко това - в името на една обща цел - отборът да става все по-силен, въпреки недостатъчната конкуренция на домашна сцена.

Печалбите за клуба след този успех? Според мениджъра Борис Халачев те са от всякакъв друг, но не и от финансов характер. С участието в групите таксите се увеличават, а постъпленията от турнира и ТВ правата са минимални и изобщо не могат да покрият разходите по отделните срещи, които предстоят. За сметка на това обаче в школата на Марица тренират над 200 деца, а този сезон за пръв път има два отбора от прекадетки. Единият от тях играе от името на Виктория Волей, защото правилникът не
позволява участието на два тима в една възрастова група. Това е възрастта, в която децата влизат в Спортното училище и трябва да направят своя избор - дали да се занимават само любителски или да гонят високо спортно майсторство. Най-радостното е, че успяхме да заразим толкова подрастващи акивно да тренират волейбол, казва специално за TrafficNews.bg мениджърът Борис Халачев.

Каките имат достойни наследнички и шефовете на клуба с основание нямат притеснения за бъдещето. От 8 отбора в различните възрастови групи, 5 тима на Марица завоюваха шампионски титли в последния сезон. Всъщност тази тенденция не е от сега и е доказателство, че за да има висока пирамида, трябва да е налице здрава основа. А в случая с Марица колелото е завъртяно и успехите на женския отбор пробуждат желанието на все повече деца да се занимават активно с този спорт. В същото време интересът на цялата общественост на местно и национално ниво расте прогресивно, което е другият голям дивидент за клуба.
Цялата тази структура от близо 300 деца, жени, треньори и лица, свързани с дейността на Марица на всички нива, коства годишна издръжка поне от около 300 000 лева. Тя е дори по-голяма, но част от помощта на фирмите не е парична, а чисто материална, което също не е за пренебрегване. С подготовката на децата вече пряко са ангажирани дори утвърдени състезателки като капитанката Ради Тенева и либерото Ивелина Монова.

Чуват се мнения, че Марица била волейболният вариант на футболния Лудогорец, но подобни сравнения са крайно неуместни. В тима на жълто-сините има само една чужденка - сръбската разпределителка Кристина Чешляр, която вече втори сезон е част от голямото семейство на жълто-сините. Залага се предимно на българки, което е съвсем целенасочено търсен ефект от ръководството. А голяма част от основните състезателки в отбора малко или много са закърмени в школата с духа на Марица - либерото Жана
Тодорова, Мария Данчева, Таня Петкова, Мирела Шахпазова, Силвия Андреева и др.

Жребият е хвърлен, голямото шоу започва на 13 декември от 18.30 часа с мач срещу силния руски тим на Динамо Казан в Колодрума. По презумпция Марица направи достатъчно, вече няма какво да губи и всичко оттук нататък може да бъде само бонус. В клуба обаче съвсем не разсъждават по този начин. А и вече показаха, че са дорасли и са изградили отбор, който е в състояние да обърка сметките на всеки един от фаворитите. Защото маричанки бяха като един юмрук на хиляди километри от родния Пловдив и пречупиха третия в класирането на едно от най-силните първенства в света пред собствената му публика. При това - след негативен резултат от 2:3 в първия мач. На фона на всичко казано дотук - второто място в групата май не изглежда чак такава илюзия.