Спортистите на Русия няма да могат да участват на големи международни състезания - олимпийски игри и световни първенства, през следващите 4 години под флага на своята страна. Това съобщава агенция ТАСС. 

Решението е на Изпълнителния комитет към Международната антидопингова агенция (УАДА) след заседание в Лозана, Швейцария. То е взето единодушно и е свързано с отнемането на лиценза на Руската антидопингова централа (РУСАДА). Наказанието може да бъде обжалвано в срок от 21 дни, а след това и пред Спортния арбитражен съд (КАС).

Освен това Русия няма да може да бъде домакин на световни първенства в този период, както и да подават заявки за тяхното организиране. 

Страната обаче ще може да приеме мачове от европейското първенство по футбол. Част от срещите в груповата фаза на Евро 2020 ще се изиграят в Санкт Петербург.

Атлетите на Русия ще могат да участват на олимпийските игри в Токио през 2020 г. под неутрален флаг, но ако докажат, че не са използвали допинг.

През следващите 4 години официални лица от Руския олимпийски комитет и Руския параолимпийски комитет също няма да могат да присъстват на състезания.

Допинг скандалът с Русия започна през 2015 г., когато германското издание "Билд" излезе с разследване, в което се твърди, че в страната се развива мащабна програма за използване на забранени вещества от спортистите, която получава подкрепата и на държавата.

Това доведе до забрана на руските атлети да участват под собствен флаг на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., зимните олимпийски игри в Южна Корея през 2018 г. и големите състезания по лека атлетика от 2015 г. насам. Те се състезаваха под неутрален флаг.

През 2018 г. от УАДА възстановиха правата на руската антидопингова агенция, след като страната предостави за разследване пробите от лабораторията в Москва. Това предизвика широк отзвук и недоволство, както и мнения, че въпросните данни са манипулирани.