Надявам се Министерство на транспорта да намери възможно най-добрите юристи, които да отблъснат атаката на „Лукойл Нефтохим“ към страната ни. Искаме да наложим един по-сериозен контрол, тъй като имаме съмнение, че част от финансите, които получават, подпомагат войната, която водят в Украйна. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ- СДС Румен Христов пред БНТ.

„Нашият аргумент е свързан с онова левче, за което говорим от повече от една година. Ние казваме, че това, което е над реалната себестойност – 30% да остават в Лукойл, а 70% да влизат в един фонд за българските граждани. Никой няма намерение да възпрепятства дейността на комбината. Очакваме икономически ползи, но и сериозна юридическа битка“, подчерта той.

„Русофилските възгледи на г-н Радев са ясни. Той не може да преживее факта, че има редовно правителство. То беше създадено трудно и скърца. Изпълнителната власт трупа негативи, защото не може да реши проблемите на всички граждани. Имаше нужда от редовно правителство, за да освободим България от едноличната власт на президента Радев, смятаме също, че при редовно правителство България ще получи показа за членство в Шенген“, обясни Христов по повод критиките на президента Румен Радев по кабинета.

„Тази коалиция не беше лесна, но в името на интерес на България е да има редовно правителство. Много трудно се разбираме. Вече втори месец няма назначени нови областни управители. Трудно се договаряме. ПП-ДБ искат да вземат всяко място. Благодарение на компромисите, които направихме, има управление. Те искат да вземат регулаторите с по-дълги мандати. Ние имаме подготвени кадри и ги предлагаме“, призна зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ- СДС.

„След споразумението оставаме не коалиция. Някакъв механизъм трябва да има. ДПС е партия, която не е за подценяване. Тя ни е необходима за парламентарното мнозинство. Избирателите ни разбират трудно аргументите ни за партньорство“, каза още Румен Христов.