Още с класирането си на полуфинала на турнира Мастърс на осемте най-добри тенисисти през сезона в Лондон беше ясно, че Григор Димитров ще зимува на рекордното за него 3-то място в световната ранглиста след Рафаел Надал и Роджър Федерер. В същото време, с победата си на финала срещу Давид Гофен с 2:1 сета, Гришо записа още три исторически постижения.

Той стана първият дебютант с титла от надпреварата след испанеца Алекс Коретча, който триумфира в Хановер през 1998 година, а сега бе на трибуните в О2 Арена. Нашият тенисист наруши и една традиция, която преди финала не бе в негова полза. До момента петима тенисисти бяха побеждавали Надал и Федерер в рамките на един турнир, след което са печелили титлата - Новак Джокович, Николай Давиденко, Анди Мъри, Хуан Мартин дел Потро и Давид Налбандян. Гофен също се справи с двамата големи, но Гришо му попречи дан се присъедини към елитната компания.

Финалът между Димитров и белгиеца бе най-дълъг в историята на финалния Мастърс на осемте най-добри във формат два от три сета. Той продължи точно 2 часа, 30 минути и 15 секунди - с 11 минути повече от победата на Роджър Федерер срещу Жо-Вилфред Цонга през 2011 година.