Пробегът на мира тази година ще премине през България виртуално. На 1 март в Лисабон бе даден старта на европейската част от Пробега. Провеждането на Peace Run бе открито от държавния глава на Португалия Марсел Ребело де Соса в президентския дворец в Белем.

Международният отбор от бегачи пренесе Факела на мира през Португалия и Испания, след което физическото преминаване на Пробега бе прекратено с оглед възникналата епидемична обстановка в света. По първоначален план мирната щафета трябваше да премине през всяка европейска държава до големия финал в Прага през октомври.

Сега европейската част от Peace Run ще продължи да се осъществява, но този път виртуално. Международен отбор от бегачи ще пробягва разстоянието, което трябва да се измине за съответния ден от графика на Пробега.

Всеки бегач изминава необходимите километри в района, в който живее, следвайки правилата за безопасност, наложени в съответната държава.

Виртуалният маршрут започна на 27 април в Сараево (датата на 33-тия рожден ден на Peace Run) и ще измине маршрута през Европа, реализирайки от 60 до 160 избягани километри на ден, като посети всички европейски страни.

Маршрутът се основава на първоначалния планиран график, но адаптиран според отложените събития в страните, които трябваше да посети през март и април (Франция, Италия, Словения, Унгария, Сърбия и Хърватия).

България посреща виртуалната щафета официално на 11 май, като с участие на български бегачи ще бъдат изминати общо за страната ни 1008 км. Освен бегачи, поканени са Общините по маршрута да изразят своята съпричастност към идеята на Пробега, с кратко видео или по друг подходящ начин, както и деца със рисунка, песен или друго творчество, посветено на мира.

Основател на Пробега на мира е Шри Чинмой - международно признат философ, художник, поет и спортист, който посвещава живота си на изграждането идеалите за световен мир и единство. Той дава началото на многобройни инициативи, обединяващи хора от различни култури, като привърженик на идеята, че спортът е един от най-мощните инструменти за насърчаване на глобалната хармония.

От 1987 година "Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run" преминава през повече от 150 страни по целия свят. Милиони хора, деца, възрастни и политически лидери са взели участие в международната щафета. За тези 33 години са изминати над 600 000 км, което се равнява на 15 обиколки на Земята.