Всеобщата блокада от пандемията с коронавирус, обхванала цяла Европа, е безпрецедентна, но точно преди 10 години пълен хаос отново скова футборла и спорта на Стария континент. Точно на 14 април, 2010 година, исландския вулкан Ейяфятлайокутъл изригна и причини затваряне на въздушното пространство в почти цяла Европа поради изхвърлената вулканична пепел на височина около 9 км в атмосферата. Самолетите спряха да летят, тъй като пепелта, разпростряла се над целия континент, бе изключително опасна за двигателите. Точно в това време футболът е в разгара си, играят се решителни мачове от местните лиги и евротурнирите, а историята ще запомни редица парадокси заради извънредната ситуация.

Най-потърпевши се оказват първите полуфинали в Шампионската лига. Действащият европейски клубен шампион Барселона се намира в своя пик под ръководството на Пеп Гуардиола, но е принуден да пътува около 1000 километра в автобус до Милано с едно преспиване в Кан, за първата срещу срещу Интер на Жозе Моуриньо. След 14 часа в рейса Меси и компания очаквано не приличат на себе си и губят с 1:3. Трябваше да се помисли, защото домакините получиха неочаквано преимущество, възмущава се тогавашният спортен директо на каталунците Чики Бегиристайн. Интер се класира за финала с общ резултат 3:1, в в другия полуфинал Лион също трябва да пътува около 800 км до Мюнхен за мача с Байерн и закономерно баварците излизат крайни победители. В Лига Европа Ливърпул провежда 24-часово пътуване до Мадрид за полуфинала с Атлетико - с влак до Бордо и оттам - със самолет. Червените губят, но в другия полуфинал футболистите на Фулъм се оказват по-устойчиви, въпреки 900-километровия воаяж по шосе до Хамбург.

Тогавашният мениджър на Блякбърн Сам Алърдайс сигурно продължава да проклина вулкана. Именно невъзможността за полети проваля трансфера на Робърт Левандовски от Лех Познан. Той не успява да се придвижи до Блякбърн и отива в Борусия Дортмунд, а останалото е история. Разбира се, засегнат е не само цар Футбол. Британският ездач Оливър Тауненд плаща колосалните 1600 паунда за такси до Мадрид, за да хване самолет до САЩ за участие в състезание в Кентъки.

Повече от 100 000 полета са оменени заради изигравето и разпрлостранението на 250 милиона кубични метра вулканична пепел. Редица спортни състезания, сред които и съсезанието по мотоциклетизъм в Токио, бяха отменени, а доста състезатели така и не успяха да пристигнат за маратона в Лондон, който е един от най-големите в света.