Първата ни ракета Григор Димитров продължава напред в турнира от серията "Мастърс" в Мадрид. Поставеният под номер 10 в схемата българин вече е на 1/4-финалите, след като надделя в много оспорван мач над №8 в схемата Стан Вавринка (Швейцария) със 7:6 (5), 3:6, 6:3. Двубоят на втория по големина корт на турнира "Аранча Санчес-Викарио" приключи след 2 часа игра и 23-годишният хасковлия записа трета поредна победа срещу Вавринка в петия мач между двамата. Първите им две срещи бяха спечелени от швейцареца. Съвсем наскоро двамата играха помежду си на "Мастърс"-а в Монте Карло на клей и Димитров спечели с убедителния резултат 6:1, 6:2 след неузнаваемо слабо представяне на швейцареца. Днес отново победител бе българинът, но мачът нямаше нищо общо с този от миналия месец.

Григор за първи път в кариерата си достига до 1/4-финалите в Мадрид. В последните две години той отпадаше в третия кръг, като през 2013 го спря именно Вавринка и то точно след като във втори кръг Димитров бе елиминирал световния №1 Новак Джокович.

Двамата тенисисти спечелиха с лекота първите си две подавания в срещата, но в петия гейм Вавринка притисна Димитров до стената. Григор трябваше да се измъква от 0:40 и първоначално успя, стигайки до равенство. При разиграването за 40:40 Григор спечели по невероятен начин точката, връщайки топката от много трудна позиция, след като бе прехвърлен. Това изненада швейцареца и той сбърка. Вавринка обаче си извоюва нови два брейкпойнта и реализира втория, пробивйки за 3:2. Григор успя да върне пробива бързо още в следващия гейм, след което без никакви затруднения спечели подаването си и отново излезе напред в резултата при 4:3. В следващите минути двамата печелеха лесно геймовете, в които сервираха, макар че при 5:5 Григор допусна равенство от 40:0. Все пак, българинът не даде точка за пробив на съперника в 11-ия гейм и поведе с 6:5.

Вавринка спечели на нула 12-ия гейм и първият сет трябваше да бъде решен след тайбрек, който бе много оспорван, но в крайна сметка в него надделя Григор. Хасковлията започна великолепно и си спечели ранен мини-пробив за 2:0. След това Димитров поведе с 3:1, но Вавринка спечели 3 поредни точки и при 4:3 излезе напред в резултата за първи път в тайбрека. Григор обаче не трепна и с два хубави сервиса си върна водачеството в резултата при 5:4. След това Григор с отлична атака реализира мини-пробив за 6:4, а Вавринка успя единствено да стигне до 5:6. При втория сетбол на Димитров двамата влязоха в ожесточено разиграване, в края на което Вавринка не издържа, изкарвайки топката в аут от бекхенд. Сет за Димитров.

Втората част започна лошо за Григор. Българинът изостана с 0:40 в първото си подаване в сета и въпреки че изравни за 40:40, не успя да вземе гейма - пробив и 2:0 за швейцареца. Григор печелеше следващите си геймове, но дори не се доближи до връщане на пробива и Вавринка изравни резулта в сетовете след 6:3 във втората част. При 1:1 в решаващия трети сет имаше критичен момент за Григор, тъй като той губеше с 30:40 в своето подаване. С отлично проведена атака Димитров стигна до равенство, а след това се пребори за гейма и поведе с 2:1. При 2:2 пак Димитров имаше проблеми, но се измъкна от 15:40. При 4:3 в полза на българина Вавринка допусна няколко непридизвикани грешки и това доведе до брейкпойнт за Григор при 30:40. Вавринка отрази точката за пробив с форхенд по правата на линията, но Димитров стигна до нов брейкпойнт. И в последвалото разиграване Вавринка целеше линиите и отново се спаси. След това обаче швейцарецът допусна двойна грешка и това донесе трети брейкпойнт в гейма на Григор. Той бе реализиран и българинът получи възможност да сервира за мача при 5:3. Българинът с лекота изпълни задачата и си осигури място на 1/4-финалите.

Във фазата на последните 8 съперник на Григор ще бъде "Краля на клея" Рафаел Надал или италианецът Симоне Болели. С класирането си за 1/4-финалите Григор си заработи 180 точки за световната ранглиста и 100 315 евро.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg