Легендата на родния волейбол Борислав Кьосев бе официално издигнат за кандидат за президент на федерацията днес. Кандидатурата му е подкрепена най-вече от малките клубове в страната, както и от бившия национален и настоящ селекционер на младежите Мартин Стоев. Кьосев е член на УС на централата, както и другия кандидат – Любомир Ганев, издигнат по-рано от Инициативния комитет за промени във волейбола, поискал смяната на настоящия президент Данчо Лазаров. Бе решено извънредното Общо събрание, на което ще стане избора, да се проведе на 16 януари догодина.

Междувременно от Инициативния комитет веднага зададоха няколко неудобни въпроса на новия кандидат Боре Кьосев. Ето ги и тях:

Г-н Кьосев, ако бъдете избран за председател на УС на БФВ ще предложите ли г-н Данчо Лазаров за почетен председател? Бихме Ви припомнили глава VI , член 16А от устава на БФВ, откъдето следва че:

Автоматично почетният председател става член на УС

Почетният председател представлява БФВ

Почетният председател може да свиква УС и да определя дневния ред

Нашето мнение е, че ако това се случи, г-н Данчо Лазаров ще продължи да управлява еднолично БФВ, под фасадата на почетен председател. Г-н Кьосев, какво е Вашето мнение по въпроса.

Г-н Кьосев, като управител на зала „Христо Ботев“, бихте ли ни отговорили какви и колко на брой са направените ремонти в залата, защото, според Вашите думи, изразходваната за целта сума е между 600 000 и 900 000 лв. Можете ли да се обосновете със съответните документи? Г-н Кьосев, независимо от инвестираната сума, не смятате ли, че от първостепенно значение е да се ремонтира покрива на залата, за да може съоръжението да се използва целогодишно.

Г-н Кьосев, в качеството си на вицепрезидент на БФВ, бихте ли ни казали от колко години различни гарнитури от националните отбори на България са настанявани във Вашия хотел? Ако се направи паралел със случващото се във футболната федерация, това не е ли конфликт на интереси?

Г-н Кьосев, колко и кои клубове Ви подкрепят и издигат Вашата кандидатура?

Ние, от Инициативния комитет, ще се радваме да има прозрачност и наистина демократични избори. Именно затова апелираме в последния месец и половина. В същото време обаче, у нас се пораждат съмнения, че зад издигането на кандидатурата на г-н Борислав Кьосев, стоят други, задкулисни намерения. Надяваме се, че това няма да се окаже вярно и, когато настъпи моментът за избори, то те действително ще бъдат честни и прозрачни. От самото начало изразихме позиция, че сме готови и отворени за диалог с всеки, който смята, че има нужда от промяна и реформа в начина на управление на Българска Федерация Волейбол. Затова и считаме, че г-н Любомир Ганев, подкрепен от Инициативния комитет, е правилният за целта човек. Готови сме на дискусия с всеки, който прецени, че такава промяна е необходима.

Самият Данчо Лазаров заяви пред бТВ че е уморен от битки и няма да се кандидатира за президент, както и че няма да прием поста почетен президент. Той бе начело на федерацията от 2002 година досега.