Олимпийските медалисти на Пловдив: Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева

Първият медал за Пловдив от гребането

Пловдив 21.11.2020 13:00 2296 0
Олимпийските медалисти на Пловдив: Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева

 

Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg започна рубриката "Олимпийските медалисти на Пловдив", в която ще Ви представим мъжете и жените, прославили града ни. 

Четвъртите олимпийски медалисти на Пловдив са двойката Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева. Двете печелят златен медал по гребане на Олимпиадата в Монреал, Канада през 1976г. Това е и първият златен олимпийски медал спечелен за пловдивския спорт. Четири години по-късно печелят и бронзов медал на Олимпиадата в Москва през 1980г. 

Сийка Келбечева е родена на 1 декември 1951г. в град Рудозем. Започва да гребе на 19 години, твърде късно за професионален спорт. Въпреки това обаче се вижда, че тя има талант и започва да тренира в пловдивския клуб АФД Тракия с треньор Андон Субашев. Състезава се в четворка без рулеви, но треньорът Николай Здравков я събира със Стоянка Груйчева в двойка без рулеви. Работила е още с треньорите Любен Голев и Виктор Дорофеев. През 1973г. завършва на пето място на европейското в Москва в четворка и осморка с кърмчия. От есента на 1974г. двойката Келбечева и Груйчева е факт. На Световното първенство през 1975г. в Нотингам, Великобритания завършват на четвъртото място. 

След края на състезателната си кариера е президент на спортния клуб по гребане Хеброс. Почетен гражданин на Пловдив от 2001, а през 2013г. е удостоена с ордена "Стара планина".

Стоянка Груйчева е родена на 18 март 1955г. в пловдивското село Старосел. Стартира в гребането през 1972г. Неин личен треньор от 1973г. е Любен Голев. През 1974г. се събират в двойка със Стоянка Груйчева, а в основата е Николай Здравков. В националния отбор личен треньор е Виктор Дорофеев. 

След края на кариерата си е главен експерт към Министерството на младежта и спорта за Пловдивска, Пазарджишка и Смолянска област. Почетен гражданин на Пловдив, получава и орден Стара планина I степен „за изключително големите ѝ заслуги към Република България в областта на физическото възпитание и спорта“ (2012). В момента е президент на клуба по художествена гимнастика "Тракия".

На Олимпиадата през 1976г. двете стартират с второ място в серията си с време 3:33.24 мин. като пред тях остават само представителките на ФРГ Едит Екбауер и Теа Ейнодер, които завършват с 3:31.01 мин. Това отрежда място на репешажите за българската двойка, а лодката на ФРГ се класира за финала. В първия репешаж Келбечева и Груйчева завършват първи с време 3:48.73 мин. Така те си осигуряват място на финала. Въпреки, че българките не са определяни за фаворитки и с наличието на лодки на ФРГ, ГДР и СССР пловдивската двойка печели златните медали с 4:01.22 мин., оставяйки зад себе си Сабин Дане и Анжелика Ноак от ГДР с 4:01.64 мин. трети са представителките на ФРГ 4:02.35 мин. В същата Олимпиада златни медали в гребането печелят и двойката Светла Оцетова и Здравка Йорданова. 

Четири години по-късно двете са решени да спечелят медал и на Олимпиадата през 1980г. в Москва. Двете стартират с трето място в сериите с 4:00.38 мин. и отново трябва да минат през репешажите, за да достигнат до финала. Там те завършват отново трети с 3:37.48 мин. Любопитно е, че и във финала двойката Келбечева и Груйчева завършва също трети с време 3:32.39 мин. те печелят бронзовите медали. Пред тях остават Малгожата Длужевска и Чесвала Кошчинска от Полша с 3:30.95 мин., а златният медал печелят Уте Стейндорф и Корнелия Клиер от ГДР с 3:30.49 мин.

Така двете остават и най-успешната ни олимпийска двойка в гребането със златен и бронзов медал. 

 

 
Изпрати новина