Локомотив ще има и баскетболен отбор след близо 60-годишно отсъствие, това стана ясно от фенклуба на отбора. Баскетболният Локомотив ще участва във второто ниво на българския баскетбол - ББЛ А група от следващия сезон 2022-2023. Амбициите на тима са отборът да заиграе и в НБЛ. В елита на българския баскетбол може да участва всеки тим, който покрие критериите на българската федерация по баскетбол.
 
Ето какво написаха от фенклуба на Локомотив: 
 
На днешния ден, 17 май, датата, на която преди 99 години се е изиграл първият баскетболен мач в Пловдив, обявяваме възраждането на мъжки баскетболен клуб „Локомотив Пловдив“, който се завръща на баскетболната карта на България след близо 60 години отсъствие!
 
Днешният баскетболен отбор е възроден благодарение на Виктор Владов, който се обърна към нас като симпатизант на клуба и на неговите привърженици, убеден, че клуб с традиции в различните спортове като „Локомотив“ трябва да има отново и баскетболен отбор в своята палитра от спортове. След като прекарва цялата си кариера в Германия, Виктор ще е локомотивът, който ще тегли клуба напред, като ще изпълнява съвместно функциите на президент и състезател. Отборът на БК „Локомотив Пловдив“ ще започне във втория ешелон на първенството - регион „Юг“ на ББЛ А група.
 
Позабравената баскетболната история на Локомотив Пловдив е всъщност богата на събития и успехи. От края на тридесетте години Локомотив Пловдив започва да развива баскетбол. През 1946 г. Локомотив е първенец на Пловдив по баскетбол за мъже, а през 1947 г. и 1948 г. клубът се класира на републиканско първенство за мъже. От 1958 г. до 1964 г. отборът играе в „А“ републиканска баскетболна група, след което преустановява участие в мъжкото направление.
 
През 1961 г. отборът печели републиканската титла по баскетбол за юноши, през 1955 г., 1957 г. и 1958 г. републиканската титла по баскетбол за девойки. През 1969 г. на третото европейско първенство по баскетбол за девойки, проведено във ФРГ, България завършва на второ място, а една трета от състава са пловдивчанки – Мая Сарафова, Лидия Сивинова, Елена Тончева и Елена Илиева. От Локомотив е също и треньорът Йордан Делев.
 
Локомотив Пловдив е родното дружество на Нитула (Ница) Борисова, национален състезател от 1958 г. до 1968 г., европейски шампион от 1958 г., световен вицешампион от 1959 г., носител на бронзов медал от Световното първенство през 1964 г., два сребърни и един бронзов медал от европейско първенство. Нитула Борисова е избрана за най-добър център и реализатор на Световното първенство през 1964 г., и в Идеалната петица през 1964 г. и 1967 г. Също така е избрана за най-добра на поста си (център) на планетата през 1964 г. С решението за създаване на спортни центрове през 1979 г., баскетболът отпада от спортовете, развивани в Локомотив Пловдив.
 
Сред деятелите на баскетболния Локомотив са Йордан Делев и Здравко Василков – едновременно ангажирани с баскетбола и изтъкнати привърженици на футболния тим. Арх. Здравко Василков се състезава за тима на републиканското първенство по баскетбол през 1947 г., а впоследствие е председател на футболната секция на Локомотив през 70-те години, архитект и изпълнител на стадиона в парк „Лаута“.
 
Приветстваме БК "Локомотив Пловдив" с добре дошли в черно-бялото семейство!