Най-престижният тенис турнир Уимбълдън няма да се проведе през тази година. Решението се очакваше от няколко дни, но преди минути бе официално обявено след срещата на организаторите. Причината е ясна - пандемията от коронавирус, която придобива застрашителни размери във Великобритания.

Уимбълдън няма да се проведе за пръв път от 1945 година насам. Надпреварата в Лондон е първата в Големия шлем, която ще има нулева година, след Открития шампионат на Австралия през 1986 година. Тогава обаче причините бяха технически - изместването на турнира на Зеления континент от декември за януари.

Провеждането на Уимбълдън без публика изобщо не е било обсъждано и не е стояло като вариант. Невъзможно е преместването му за по-късно време през годината заради тревната настилка, на която се играят срещите. Тя е специфична и се нуждае от светлината и топлината през лятото. За Уимбълдън това е най-големият удар след 1973 година, когато 81 тенисисти бойкотираха турнира. Причината бе недопускането до надпреварата на югославянина Ники Пилич заради отказа му да играе за Купа Дейвис. Решението вероятно слага край на надеждите на Роджър Федерер да спечели 21-ва титла от Големия шлем. Швейцарецът ще навърши 39 години през август и Уимбълдън е най-успешният му турнир - в Лондон Роджър има 8 титли. Надпреварата трябваше да се проведе от 29 юни до 12 юли.