Майкъл Фелпс е американски плувец и е спортистът с най-много златни олимпийски отличия за всички времена. Има общо 28 олимпийски медала и е 23-кратен олимпийски шампион.

Роден е на 30 юни 1985 година в Балтимор, САЩ. Баща му е полицай, а майка му – учителка. Развеждат се през 1997 година. Има две по-големи сестри – Уитни и Хилъри, които също са плувкини. Именно сестрите му са и причина да започне да се занимава с плуване. Тогава Майкъл е на седем година и има нужда да изразходва енергията си.  В шести клас е диагностициран със „Симдром на дефицит на вниманието и хиперактивност”. На десет години поставя национален рекорд по плуване в своята възрастова група, а на 15-годишна възраст той вече е най-младият американец в олимпийски отбор на САЩ.

Майкъл Фелпс  държи рекордите за най-много златни медали за всички времена (23), за най-много златни медали в индивидуално състезание (13) и за най-много олимпийски медали в индивидуално състезание за мъже (16). На олимпиадата в Атина през 2004 година печели 6 златни и 2 бронзови медала. Четири години по-късно, на Олимпийските игри в Пекин печели 8 златни медала от 8 възможни и поставя 7 световни рекорда и 1 олимпийски. През 2012 година на Олимпиадата в Лондон завоюва 4 златни и 2 сребърни медала.

Със спечелването на 8 златни медала на Олимпиадата в Пекин през 2008 година, Фелпс поставя рекорд за най-много първи места в една Олимпиада. На Олимпийските игри в Лондон 2012 година, легендарният плувец обявява своето оттегляне от спорта.

Завръща се през април 2014 и участва за пети път на олимпийски игри в Рио де Жанейро 2016. Избран е за капитан и знаменосец на американския олимпийски отбор. Печели 5 златни и 1 сребърен медал.