Диана Петкова – най-добрата и бърза българска плувкиня, застана твърдо зад треньора си Ботко Трендафилов и уведоми с писмо БФПС, че именно под негово ръководство ще продължи подготовката в националния отбор за участие на вторите си олимпийски игри, съобщава bgswim.com.

Студентката в Университета на Алабама отказа да подпише план-програмата на родната федерация, защото на мястото на наставника й е записано това на Николай Вакареев.

Осем от водещите ни треньори в плуването пратиха писмо до федерацията във връзка с парафиране на документи за подготовката на националните състезатели през 2022 г., а след това зададоха въпросите си и на Управителния съвет - на 11 февруари.

В своето писмо до БФПС Петкова подчертава, че цялата й подготовка ще бъде съобразена с нуждите на националния отбор и звеното за предолимпийска подготовка, но стиковано с личния треньор.

Под ръководство на Трендафилов тя се чувствала най-подготвена и уверена. Той следи в детайли нейната подготовка, както в България, така и в Америка, поддържайки непрекъснат контакт с нея и със старши треньора на плувния тим на Университета в Алабама.

Петкова е в тандем с Трендафилов от дете. Той я изгради като елитен състезател по плуване и на него дължи големите си успехи.

В момента само при жените срещу името на Диана Петкова стоят четири рекорда на голям и пет на малък басейн. Има и с щафетите. Също й при девойките младша и старша възраст.

Генерално е единственият представител на плуването ни с участие на олимпийски игри (в Токио беше единствената ни плувкиня), на световни първенства (на двата басейна) за жени и девойки, на европейско, на Младежки олимпийски игри и със стартове в колежанския шампионат на САЩ.

В интервю по Коледа за BGswim.com Диана Петкова заяви за пореден път, че Трендафилова за нея е много повече от личен треньор.

„Той има голямо участие във всяко мое състезание. Дали тук, дали в Щатите. Чуваме се постоянно, дори след тежки тренировки имам нужда да му се обадя да ми даде кураж или да се похваля, заяви пловдивчанката. - Ботко е човекът, който знае как да работи с мен психологически и винаги успява да ме изкара от дупка или да ме нахока, ако е необходимо. Напоследък се затормозявам доста психически с плуванията си, може би защото знам колко труд полагам и знам, че една крачка ме дели от нещо значително. Доста често се случва да му се обадя да си поплача и да споделя всичко което ми тежи.“

Трендафилов е човекът, направил Антоанета Френкева единственият български плувец с два медала от олимпийски игри. Той е и специалистът с три възпитанички на три различни игри и то в продължение на над три десетилетия. Третата е Иванка Моралиева.