Международният турнир, чийто организатор е Община Бургас и Българска ММА федерация, е първи кръг от Световната купа за аматьори на британската верига CFSC, съобщава Флагман. Отборът с най-много златни медалисти бе този на ММА Варна, който грабна и отборната купа. Приз за най-техничен състезател  единодушно бе отсъден на германеца Тобиас Айлис, който на финал победи 70-килограмовия Радостин Николов от Габрово. В надпреварата участваха повече от 60 състезатели, които бяха разпределени в две възрастови групи – под 18г и над 18г. Зрелищни мачове направиха и бургазлията Николай Стоянов, който победи съперника си от София Иван Стоянов. Злато спечелиха още Селим Алиавджиев, Кирил Михайлов, Георги Моллов, Павел Милев, Мирослав Йорданов, Николай николов, Бюлент Амзов, Георги Моллов, Тодор Николов, Иван Стоянов и македонеца Илия Андон.

Специално за турнира и за изненада на присътващите, в залата се появиха  популярните в бойните спортове русенски бойци Светослав и Емил Захариеви. Емил преустанови участията си на ринга, за да е неотлъчно до по-големият си брат.
 
Светослав Захариев какастрофира тежко на 25 март миналата година на път Е 70 край Разград. ММА-боецът беше настанен в много тежко състояние в разградската болница, а по-късно транспортиран към София със счупени шийни прешлени.

 
„В началото не усещах тялото си, не можех да движа дори ръцете си, медиците бяха отписали възможността да ходя някога”, каза Светослав.

  
Почти година след инцидента обаче, 28-годишният русенски състезател вече движи двете си ръце, тренира със силови упражнения дори на количката и вече има чувствителност на крайниците си.
 

„Дойдох специално в Бургас, за да гледам състезанието по ММА, този спорт продължава да ме влече. Мисля, че тук е момента да споделя, че съм безкрайно благодарен на брат ми Емо, който е непрестанно с мен и ми помага безрезервно. Благодаря и на спонсора си Христо Вълков, който не ме изостави, дори ще ми помогне за предстояща процедура със стволови клетки. Убеден съм че ще проходя, ще се възстановя и ще се върна към спорта. Защото вярвам в това”, каза боецът от ММА Светослав Захариев, който присъства на международния турнир – първи кръг от Световната купа за аматьори на британската верига CFSC.
Неделин Петров