Треньорът на националния отбор по плуване Кристиян Минковски и лекарят на националите Любомир Петров също дадоха своите гледни точки за положителните проби на трима национали по плуване.

"Това, което съм казал е да си спомнят всичко, което са взимали, извън схемата на доктора. Някъде там би могло да има такъв препарат. По тяхна информация те не са взимали. По моя също. Моята информация идва от техните данни. Нямам обяснение. Минаха повече от 24 часа. За мен трябва да свърши докрай цялата процедура", заяви пред bTV Минковски.

Нови разкрития за скандал с допинга на плувците, треньорът на националния отбор лично е давал медикаментитеСпоред плувците никой от тях не е вземал медикаменти на своя глава

"Става въпрос за общо 33 таблетки. Това не са 33 различни препарата. 10 са различните препарата. Освен това са разделени на две възрастови групи. Не ги делим на мъже и жени. Вътре има само нормални съставки на храната. Получават се голяма бройка при някои от хапчетата, защото става въпрос за естествени съставки на храната, които се приемат в грамове. Като имате половин грам в едно хапче, за да получите препоръчваните 10 грама от верижно разклонение аминокиселини... Всеки състезател по-сериозен знае за какво става дума. Ние даваме само 8 гр. Това са 16 таблетки. Ние даваме само 14", заяви лекарят на националите. 

"Всички кутии на лекарствата са изложени пред състезателите. Много пъти правим разпределянето пред тях. Разпределят се за едната и другата група брой чаши. Всеки от тях взима на случаен принцип. Много рядко се случва, ако някой си е забравил, да му се носи специално. Не са 20 човека на една и съща схема. Имаме по-възрастни и по-млади. Взимат едни и същи чашки. По Международния олимпийски комитет има позиция за добавките. Това, което сме давали, може да го сравните с позицията. Ние се ръководим изцяло от нея", каза още лекарят.