Олимпийският шампион от Париж 2024 Карлос Насар е категоричен, че не желае да работи с федерацията по вдигане на тежести, която се ръководи от Антон Коджабашев.

На 14 март Антон Коджабашев беше избран за президент на Българската федерация по вдигане на тежести. Тогава той заяви: „Съвсем скоро, в рамките на седмица, ще се запозная с всички задължения на федерацията и по най-бързия начин ще работим за тяхното погасяване, което би могло да стане по много начини: с лични наши средства, със средства от приятели и спонсори“. 6 месеца по-късно, задълженията на централата, натрупани по време на предишните двама президенти – Неделчо Колев и Ариф Маджид, остават налице.

„Тогава все още не знаех за такива задължения. Мислех, че нещата, които са като задължения, ще бъдат далеч по-малки. Може би щяхме да се справим. В момента обаче нещата отиват на много високи нива като пари”, заяви Коджабашев.

Задълженията до края на 2023-та възлизат на близо 700 000 лева. Сметката на Федерацията е запорирана, а договор през календарната година със спортното министерство няма. Щангистите са без заплати от 8 месеца.

„Бяха ми казали точно преди олимпиадата, в момент, в който аз трябва да съм концентрирам, че 30% от спонсорските ми договори трябва да се преведат към Федерацията. За да не го правя това нещо, не трябва да подписвам договори, не трябва да получавам заплата. И не подписах“, казва пред bTV Насар.

„Не искам от парите на това талантливо момче да отиват за погасяване на тези, които са ги натрупали. Не е говорено на тази тема. Ето, дума срещу дума“, казва Коджабашев.

bTV разполага с договор между федерация и състезател за 2023 година, в която подобна клауза не фигурира.

„Федерацията е пас и може би и занапред ще бъде пас. Казвам на Коджабашев, че той не може да се справи с тази си задача и най-доблестно за него е да напусне федерацията по вдигане на тежести!”, категоричен е олимпийският шампион от Париж 2024.

Заради дълговете националният тим няма пари за лагер преди Световното в Бахрейн през декември.