Камила Валиева  няма да бъде отстранена от Олимпиадата и ще може да участва в турнира на сингъл за жени, а националният отбор ще запази златото, спечелено в отборната надпревара.Това съобщи за ТАСС пресаташето на Руската федерация по фигурно пързаляне Олга Ермолина.

"Камила не е отстранена от участие в игрите. Очакваме официални изявления от Международния олимпийски комитет (МОК). Що се отнася до раздаването на медали в отборния турнир, датата също трябва да бъде решена от МОК", каза Ермолина.

В сряда "Inside the Games" предположи, че причината за забавянето на церемонията по награждаването на победителите и призьорите в отборната надпревара по фигурно пързаляне може да е заради проблеми с допинг тестовете на Валиева. Според сайта тя е дала положителен допинг тест през декември миналата година.

Първи голям скандал на Олимпиадата, допинг бави награждаванеОще не са наградени медалистите от отборното състезание по фигурно пързаляне

Вестник "Гардиън" твърди, че веществото, открито в неназован фигурист, не може пряко да повлияе на подобряването на представянето. "Inside the Games" уточнява, че правните проблеми са свързани с възрастта на 15-годишната рускиня. Според правилата на Световната антидопингова агенция (WADA) Валиева е "защитено лице", тъй като е била под 16 години към момента на предполагаемото антидопингово нарушение и не може да бъде призната за виновна.