Снощният мач между руските Уралочка-НТМК (Екатеринбург) и Динамо (Москва) в Група Е на Шампионската лига не се разви благоприятно за Марица (Пловдив). Столичанки постигнаха чиста победа с 3:0 (25:20, 25:16, 25:23) като гости на следващия съперник на пловдивчанки, което оставя българските шампионки без шансове за първото място в групата. Какви обаче са шансовете на Жълто-сините да завършат втори и така да подобрят класирането си от миналия сезон, когато станаха трети в своята група, както и да продължат да мечтаят за четвъртфиналите, колкото и тази мечта вече да изглежда далечна и илюзорна?

В таблицата преди последния кръг водач е френският РК Кан (Кан) с 3 победи, 9 точки и 12:9 гейма, следван от Динамо с 3 победи, 9 точки и 10:8 гейма и от Марица с 2 победи, 7 точки и 10:11 гейма.

Преди всичко Марица трябва да победи Уралочка, при това с 3:0 или 3:1. В случай на победа с 3:2, малка възможност за второто място остава, но не и за класиране сред четвъртфиналистите. При успех срещу Уралочка в три гейма Марица със сигурност ще се бетонира на втората позиция, докато при 3:1 единственото, което може да остави българките на трето място, е петгеймов мач между Динамо и Кан в Москва.

Както е известно, освен първенците в петте групи, за следващия кръг се класират и трите подгласника с най-добри резултати. Надеждата Марица да попадне сред тях обаче зависи от малко вероятни резултати и в другите групи. Жълто-сините няма как да изпреварят втория в Група B, където турският ВакъфБанк (Истанбул) и италианският Савино Дел Бене (Скандичи) вече имат по 4 победи. Вторият в Група А – турският Фенербахче Опет (Истанбул), вече има 3 победи и 11 точки, което също е актив недостижим за пловдивчанки.

Остават Групи C и D. Ако в Група D единственият начин вторият в класирането да набере актив, по-добър от евентуалния такъв на Марица, е френският Нант (Нант) да спечели гостуването си на световния клубен първенец – непобедения до този момент в групата Антонио Караро Имоко (Конеляно, Италия), то в Група C нещата не изглеждат добре за отбора на Иван Петков, тъй като опират до загуби и на двата отбора, които се борят за второто място. Единият от тях – полският ЛКС Комерскон (Лодз), който е с 3 победи и 8 точки в момента, “лесно” може да загуби като гост на настоящия европейски шампион Игор Горгондзола (Новара, Италия), но домакинско поражение с 1:3 или с 0:3 за германския Алианц МТФ (Щутгарт), който е с 3 победи и 10 точки, срещу неспечелилия нито един мач до момента украински Химик (Южне) изглежда повече от невероятно.

Все пак надеждата умира последна и, независимо от всички тези изчисления, на 18 февруари в зала Колодрума, с помощта на страхотната пловдивска публика, българските шампионки трябва да дадат всичко от себе си да постигнат максимален резултат срещу Уралочка, което би било един много достоен завършек (или не?) на един много достоен сезон в Шампионската лига.