Италианецът Джорджо Марчиано спечели първото място в международния турнир на сабя "Аспарухов меч" в Пловдив, валиден за Световната купа за младежи до 20 години. На финала в комплекс С.И.Л.А. Марчиано победи германеца Щефан Фридхайм с 15:6. Третото място разделиха Лука Фиорето и Пиетро Торе от Италия.

От българите най-добре се представи 17-годишният Тодор Стойчев, който завърши 26-и от 107 сабльори от 23 държави. В групите носителят на Европейската купа за кадети за миналата година Стойчев записа четири победи и две загуби. В елиминациите той стартира с успех с 15:10 над Пажибек Хенибаев от Узбекистан, но след това загуби от спечелилия бронза в последствие Фиорето. В зоната на точките - на 31 позиция, се нареди и Галин Генов. Бронзовият медалист от европейското първенство за младежи през 2019 година участва в първо международно състезание от 10 месеца.

От останалите българи Стефан Рохас е 47-и, Димитър Райкин остана 74-и, Георги Златаров е 91-ви, а Ивайло Александров - 94-ти. Българските сабльори се представиха много добре и направиха генерална репетиция за европейското първенство за младежи и кадети, което ще се проведе от 22 до 26 февруари в Пореч (Хърватия).

Мексиканката Наталия Ботело спечели първото място при жените до 20 години, след като на финала тя победи Клаудия Ротили от Италия с 15:11. Третото място разделиха италианките Бенедета Тарико и Мадалена Вестидело. Шест българки успяха да излязат от групите, а най-добре се представи 14-годишната Емма Нейкова. Тя завърши 13-а в крайното класиране, след като в двубоя си за влизане сред най-добрите 32 победи Ариане Лебел от Швейцария с 15:10, наложи се над италианката Алесия Дикарло с 15:14, а в мача за място сред най-добрите осем отстъпи на американката Хонър Джонсън с 13:15.

Най-добрата българка и носителка на Световната купа за жени до 20 години за 2019 Йоана Илиева загуби боя си за влизане в топ 16 от италианката Бенедети Фусети с 13:15 и остана 23-а. Теодора Вутова завърши състезанието 32-а, Симона Недялкова - 39-а, Виктория Шаварш 51-а, а Белослава Иванова 58-а, съобщава sportal.bg.

Наградата на името на Асен Лекарски за най-добре представил се състезател от България получи Емма Нейкова. Призът й беше връчен от Владимир Лекарски, син на именития фехтовач и участник в олимпийските игри през 1928 година в Амстердам. Специална награда на Allstar за най-добре класирали се български сабльори при мъжете и при жените взеха Емма Нейкова и Тодор Стойчев, който завърши 26-и в надпреварата при мъжете. В церемонията по награждаване на победителите участваха Величка Христева, председател на Българска федерация по фехтовка и член на Изпълнителното бюро на Международната федерация по фехтовка, Георги Титюков, зам.-кмет на Пловдив, и Запрян Ванчев, член на УС на Българска федерация по фехтовка.