Националният състезател по вдигане на тежести Дейвид Фишеров е бил уличен в употреба на допинг, съобщава вестник „Сега“.

Пробата на състезаващият се за България австриец е била взета още през март миналата година. Случаят обаче не бива разгласен, тъй като са се чакали резултатите от Б пробата, която също е била положителна.

Фишеров е уличен в употреба на забраненото вещество трибонол – вид стероид, който се използва в мазила във ветеринарната медицина.

Състезателните права на Фишеров са спрени от 31 март 2023 година (пробата е взета на 10 март същата година). В момента щангистът, който се състезава в категория до 102 килограма, очаква да научи своето наказание, което най-вероятно ще бъде за 4 години.

През 2022 година Фишеров стана европейски шампион в категория до 102 килограма на континенталния шампионат в Тирана. Още преди да стане ясно за неговата допинг проба беше ясно, че той няма да може да участва на Олимпийските игри в Париж това лято, тъй като няма нужния брой състезания. Миналата година той пропусната Световното в Рияд заради автомобилна катастрофа, а преди това на участва и на Европейското в Ереван, без да се дава обяснение.

Фишеров беше спортист номер 1 на Пловдив за 2022-ра година.