Пловдив е домакин през тази година за първи път на Европейско първенство по волейбол за жени. Шампионатът започна от 18 август и ще продължи до 31 август в зала "Колодрума". Ще Ви запознаем с всички световни и европейски първенства за мъже и жени, които Пловдив е посрещал. 

Европейско първенство по волейбол за жени 18-31 август 2021г., Пловдив зала "Колодрума"

Въпреки, че Пловдив е бил домакин на турнири от Шампионската лига, волейболната лига на нациите и Златната европейска лига до момента града под тепетата никога не е домакинствал на такъв голям форум като Европейско първенство по волейбол.

Пловдив беше домакин на всички мачове от група В на шампионата, в която беше и женският ни национален отбор. Домакинството продължава и с елиминациите - ще се изиграят четири от осминафиналите и два от четвъртфиналите. 

През тази година Евроволей 2021 се провежда в четири държави - България, Сърбия, Румъния и Хърватия. Само в България и Сърбия обаче се играят мачове от елиминациите. Полуфиналите и финалите ще се играе в сръбската столица Белград.

Световно първенство по кану-каяк за мъже и жени 1989г., Пловдив Гребна база

През 1989г. Пловдив приема Световно първенство по кану-каяк за мъже и жени. Проведени са осем дисциплини в кануто и девет в каяка. При жените дисциплините са пет само в каяка. Дебют на световни първенства в Пловдив правят дисциплините четириместно кану 500 м. и четириместно кану на 1000 м. При жените дебютират едноместен каяк на 5000 м. и двуместен каяк на 5000 м.

България успява да спечели три медала на шампионата. Мартин Маринов на 500 м. едноместно кану печели бронз, четворката ни кану на 1000 м. също печели бронзов медал. Българската лодка е в състав Деян Бонев, Николай Бухалов, Христо Георгиев и Паисий Любенов. Четворката ни каяк при мъжете на 500м. също печели бронз в лодката са Адриан Душев, Петър Годев, Николай Йорданов и Иван Маринов.

Европейско първенство по кану-каяк за мъже и жени 1997, Пловдив Гребна база

Точно осем години след Световното по кану-каяк Пловдив прие и Европейско през 1997г. България прави много силно представяне и завършва на осмото място по медали. 

Пловдивчанинът Николай Бухалов печели европейската титла на 500 м. кану и приключва кариерата си по най-добрия начин в родния си град. На шампионата Бухалов печели и сребърен медал на 1000м. едноместно кану. На двуместно кану 200м. Станимир Атанасов и Димитър Атанасов печелят бронз, с бронзови отличия за България носят още четворката ни кану на 400м. Румен Николов, Георги Николов, Мартин Маринов и Благовест Стоянов, както и двойката ни каяк на 1000м. Милко Казанов и Адриан Душев. 

Европейско първенство по гребане за мъже и жени 16-18 август 2011г., Пловдив Гребна база 

Първото Европейското първенство по гребане за мъже и жени, на който Пловдив беше домакин беше през 2011г. Дисциплините на шампионата бяха общо 14. 

За съжаление българска лодка не спечели медал. Гърция спечели класирането по медали с три златни и един сребърен медал. Италия завърши на второто място с два златни, един сребърен и три бронзови, а на третото място по отличия завърши Украйна с два златни и два бронзови медала. 

Световно първенство по гребане за мъже и жени 15-19 август 2012г., Пловдив Гребна база 

За Първи път Пловдив беше домакин на Световно първенство по гребане за мъже и жени на Гребната база. Годината обаче съвпадна с Олимпиадата в Лондон, която приключи малко след шампионата. Затова от световната федерация по гребане решиха дисциплините да бъдат ограничени до минимум едва седем и дисциплините да бъдат неолимпийски. 

Полша спечели класирането по медали с два златни, а Италия завърши на второто място с пълен комплект - златен, сребърен и бронзов. Третото място поделиха Дания и Гърция с по един златен и един сребърен медал. Български лодки не успяха да спечелят медал.

Световно първенство по Таекуон-До ITF за мъже и жени 27-31 август 2015г., Пловдив зала "Колодрума" 

С откриването на зала "Колодрума" през 2015-а година беше проведено и първото голямо събитие в нея. Това беше Световното първенство по Таекуон-До ITF за мъже и жени. На първенството България печели две световни титли, три сребърни медала и четири бронзови. Амалия Колева и Рами Шау спечелиха златните медали за страната ни на шампионата. 

Световно първенство по гребане за мъже и жени 9-16 септември 2018г., Пловдив Гребна база 

За втори път след 2012-а година Пловдив стана домакин на Световното първенство по гребане за мъже и жени през 2018-а година, а домакинството отново е на Гребната база. Това беше първият световен шампионат, в който броят на състезанията при мъжете и жените беше равен. Решението беше взето през 2017-а година. 15 беше общият брой на дисциплините. Шампионатът обаче беше доста по-значим от 2012-а година, защото тогава броят на дисциплините беше ограничен и включваше неолимпийски дисциплини. 

За съжаление наша лодка не успя да спечели медал. Италия спечели най-много медали общо осем - три златни, четири сребърни и един бронзов. САЩ завърши с 10 отличия - 3 златни, 3 сребърни и четири бронзови, а Германия завърши на третото място по медали с 5 - три златни, един сребърен и един бронзов. 

Европейско първенство по колоездене на писта за мъже и жени 11-15 ноември 2020г., Пловдив зала "Колодрума" 

Шест години след откриването на зала "Колодрума" залата, която е предназначена основно за колоездене прие голямо събитие в колоезденето. От 11 до 15 ноември 2020г. Пловдив беше домакин на Европейското първенство по колоездене на писта. Дисциплините бяха общо 22. 

Великобритания спечели класирането по медали 6 златни, три сребърни и два бронзови. Русия завърши на второто място с 5 златни, 5 сребърни и три бронзови, а на третото място по отличия се нареди Италия с три златни, седем сребърни и четири бронзови. 

Заб. В материала не влизат европейските и световни първенства за юноши и девойки, както и други европейски и световни турнири на клубно и национално ниво.