20-кратният шампион в Големия шлем Роджър Федерер ще пропусне целия сезон на червено, включително и Ролан Гарос в Париж през май. Причината е, че той изненадващо се е подложил на операция на дясното коляно в Швейцария и ще се завърне на корта чак за сезона на трева през лятото. Маестрото ще пропусне също турнирите в Дубай, Индиън Уелс и  Маями, които предстоят до края на март.

Имах проблеми с дясното коляно от известно време. Надявах се, че болката ще отмине, но след медицински преглед и консултация с моя щаб решихме да се подложа на операция, която се състоя вчера в Швейцария. След интервенцията лекарите потвърдиха, че това е било най-правилното. Те са уверени, че ще се възстановя напълно, коментира Федерер.

Федерер, който е трети в световната ранглиста в момента, през тази година игра единствено на Откритото първенство на Австралия през януари в Мелбърн, където достигна до полуфиналите. Там той отпадна от бъдещия шампион Новак Джокович, като още от предишната среща изпитваше проблеми с коляното. За последно той излезе на корта в благотворителен мач срещу Рафаел Надал (Испания) на 7 февруари в Южна Африка.