Всички фенове на футбола в България се интересуват единствено от подновяването на първенството efbet Лига. Дори и мачовете да се играят при закрити врати, привържениците искат да видят в действие техните любими отбори, които вече почти 2 месеца не са играли футбол. 

Във вторник Министърът на спорта Красен Колев направи коментар кога е възможно да се поднови шампионатът – той заяви, че Efbet Лига ще се възобнови на 5 или 12 юни. 

Очаква се футболистите да получат разрешение да тренират индивидуално от следващия понеделник, а на 15 май отборите да започнат тренировки в пълен състав. Така те ще имат 3 седмици за подготовка, ако първенството се поднови на 5 юни (петък). Рестартът на лигата може да бъде и седмица по-късно, като съвсем скоро би трябвало да бъде ясна датата за възобновяване на първенството. 

УЕФА даде на футболните федерации на всяка държава срок до края на юли да завършат първенствата. В такъв случай, ако българският шампионат се поднови на 5 юни, то клубовете ще имат 8 седмици на разположение, за да завършат сезона. Феновете на Ефбет лига със сигурност се чудят в какъв формат ще завърши първенството. 

Възможни сценарии за завършване на шампионата 

  1. Пълен формат - малко вероятен 

Основният спонсор на лигата – Ефбет България, със сигурност би искал да се изиграе целия сезон в пълен формат. Дали обаче това е възможно? До края на редовния сезон на родното първенство остава да се изиграят 2 кръга, след което предстоят плейофи (още 10 мача за отборите от първата шестица), което прави 12 срещи. Тези 12 срещи трябва да се изиграят в рамките на 8 седмици. Простата математика показва, че трябва да има мач на всеки 4-5 дни за отборите, за да завърши сезона до края на юли и това при положение, че първенството се поднови на 5 юни. Да не забравяме, че има и мачове в турнира за Купата на България, така че програмата за някои отбори ще бъде и още по-натоварена. 

  1. Съкратен формат на плейофите 

Наскоро се появи идеята след завършването на редовния сезон, плейофите да се изиграят в съкратен вариант – само 5 кръга от тях за отборите от първата шестица и по три кръга за отборите от втората осмица, след което те трябва да играят и баражи за 7-ото място и за оцеляване. Този вариант за завършек на сезона в Ефбет Лига изглежда най-реалистичен и правилен. Няма да има ощетени отбори, тъй като в момента някои клубове като Берое и Черно море водят битка за топ 6 и в същото време един от тях е фаворит за 7-ото място, така че ще може да играе бараж за Лига Европа, ако се проведат плейофите. Други тимове пък ще искат да се преборят за мястото си в елита и затова е добре плейофите на първенството да се проведат. 

  1. Изиграване на редовния сезон и турнирът за Купата на България 

Този формат бе желан от доста клубове при прекратяването на първенството. Но какъв е смисълът отборите да водят подготовка 3-4 седмици, за да се подготвят само за 2 мача от редовния сезон? Тогава изниква и въпросът ще има ли бараж за Лига Европа между седмия и третия в крайното класиране. Подобен вариант за край на сезона на българското първенство изглежда несправедлив. От УЕФА дадоха срок от 2 допълнителни месеца за завършване на шампионатите, ако обстановката около коронавируса позволява, така че до края на юли има доста време и изглежда нелогично БФС да реши първенството да се доиграе само с кръга от редовния сезон. 

Не забравяйте, че Ефбет предлага на своите клиенти доста Efbet бонуси като основен спонсор на родното първенство и има специални оферти за елитната ни дивизия.