Елвира Краснобаева, която бе определяна за новата голяма надежда за златни постижения в художествената гимнастика, реши вече да не се състезава за България. По непотвърдена информация 16-годишната гимнастичка е решила да продължи пътя си под флага на Армения.

"За мен беше чест да представям България. Благодаря на всички за всичко", написа Краснобавеа в инстаграм. И споделяйки свои снимки от състезания, се сбогува с българския национален отбор.

Бащата на Краснобаева написа в социалните мрежи, че причините не са само спортно-технически, а и "лични проблеми в семейството", пише 24 часа. Покрай олимпийските игри в Париж майката на Краснобаева възропта публично, че дъшеря й няма да участва. Двете ни извоювани квоти за игрите във Франция бяха за Боряна Калейн и Стилияна Николова.

16-годишната Елвира беше на подготвителния лагер с националния ни отбор на френска земя, за да усети и атмосферата за предстоящия олимпийски цикъл. Очакваше се тя да е основен конкурен за място, а и за медали от игрите в Лос Анджелис през 2028 г. "Това, че съм тук, ме нахъсва още повече за предстоящите 4 години. Нямам търпение да се състезавам за България на олимпийски игри", заяви тогава Краснобаева пред "24 часа".

16-годишната спортистка е родена в Санкт Петербург. На 6-годишна възраст тя се мести със семейството си във Варна, където тренира художествена гимнастика в клуб "Грация".

През 2021 година Краснобаева получи българско гражданство, а през 2022-а стана европейска шампионка на обръч за девойки, като добави сребро на топка и бронз отборно. През следващата годинаспечели титлата за девойки на топка, а заедно със своите съотборнички взе златото в отборното класиране. През 2024 година Краснобаева дебютира на Европейско първенство за жени и завоюва бронз на лента и злато отборно.